Ingredience
Postup
- Omyté hrušky bez jádřinců oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Z citronů vymačkáme šťávu. Nakrájené hrušky nasypeme do velkého kastrolu se silným dnem, přidáme citronovou šťávu a hřebíčky. Pomalu přivedeme k varu a pak teplotu ztlumíme na minimum, aby hrušky jen lehce probublávaly. Během vaření je často promí-cháváme ode dna, protože hrušky sice pustí šťávu, ale snadno se připalují. Vaříme asi 2 hodiny, až směs začne houstnout.
- Pak přidáme cukr podle chuti (záleží i na tom, jak byly hrušky zralé a sladké). Vaříme ještě za stálého míchání asi 20 minut, až budou hrušky úplně rozvařené, husté a lepkavé.
- Hotová povidla rozdělíme do vyvařených sklenic a povrch pokapeme ovocnou pálenkou. Sklenice uzavřeme víčky a obrátíme je dnem vzhůru. Necháme vychladnout, sklenice opět obrátíme a uložíme na chladné místo.