Hrášková polévka s kerblíkem
Nejen na Zelený čtvrtek, ale kdykoli dostanete chuť na svěží hráškovou polévku s bylinkami, využijete tento bezvadný recept.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
417 KCal
19 %
17 %
-
Energie
1744 KJ
19 %
17 %
-
Sacharidy
19,9 g
23 %
20 %
-
Vláknina
2,8 g
9 %
9 %
-
Bílkoviny
5,6 g
9 %
8 %
-
Tuky
30,4 g
47 %
43 %
-
nasycené
18,2 g
-
trans-mastné
0,6 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Sterilovaný hrášek necháme okapat (mražený rozmrazíme). Kerblík opláchneme a lístky nasekáme. Cibuli i česnek oloupeme a oboje nakrájíme najemno. V hrnci rozehřejeme máslo, cibuli s česnekem na něm osmahneme, přidáme hrášek, kerblík a vše krátce společně orestujeme.
- Do hrnce přilijeme vývar, podle chuti osolíme, opepříme a asi 20 minut povaříme. Pak polévku necháme trochu zchladnout a rozmixujeme ji na pyré, které zjemníme 80 ml smetany.
- Bramboru oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a povaříme asi 10 minut v hráškovém pyré. Hotovou polévku rozdělíme do talířů a na každou porci dáme lžičku smetany, kterou vidličkou roztáhneme do spirály. Posypeme mletou paprikou, ozdobíme bylinkami a podáváme.