Grilovaný lilek s hřiby v oleji a naložená mozzarella
Chodíte v létě na houby a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte tento lahodný recept.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
3702 KCal
168 %
154 %
-
Energie
15491 KJ
168 %
154 %
-
Sacharidy
38,0 g
43 %
38 %
-
Vláknina
35,1 g
117 %
117 %
-
Bílkoviny
41,3 g
66 %
61 %
-
Tuky
371,9 g
572 %
531 %
-
nasycené
45,5 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Lilek omyjeme, hřiby důkladně očistíme, popř. opláchneme a necháme okapat. Oboje nakrájíme asi na 1 cm silné plátky. Opečeme je pod grilem, dobře osolíme a pokapeme citronovou štávou.
- Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Tymián i rozmarýn opláchneme a necháme okapat. Olej zahřejeme asi na 80 °C, přidáme plátky česneku, snítky tymiánu a rozmarýnu, vše krátce osmahneme a necháme trochu zchladnout.
- Houby s lilkem vrstvíme do sklenic, přičemž každou vrstvu zaléváme olejem s bylinkami. Vše propícháme špejlí, abychom odstranili případné bubliny, a sklenice dobře uzavřeme. Necháme alespoň 2 týdny rozležet.
- Naložená mozzarella, na 1 skleničku si připravíme:
- 200 g malých kuliček mozzarelly
- 1 lžičku soli
- šťávu z 1/2 citronu
- 2 stroužky česneku
- několik lístků hladké petrželky
- 1 chilli papričku
- 1 červenou cibuli
- 1 lžičku celého černého pepře
- olej na zalití (asi 200 ml)
- Mozzarellu necháme okapat, dáme ji do misky, osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Česnek oloupeme, přidáme k sýru a necháme asi hodinu odležet. Mezitím omyjeme petrželku. Chilli papričku očistíme a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Rozleželý sýr dáme do sklenice, přidáme petrželku, chilli papričku, cibuli a celý pepř. Vše zalijeme olejem a necháme alespoň týden uležet.