Grilovaný lilek s hřiby v oleji a naložená mozzarella

Chodíte v létě na houby a už nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte tento lahodný recept.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 30 min

Ingredience

1 PORCE +

Na 3 sklenice (po 500 ml) si připravíme:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    3702 KCal

    168 %

    154 %

  • Energie

    15491 KJ

    168 %

    154 %

  • Sacharidy

    38,0 g

    43 %

    38 %

  • Vláknina

    35,1 g

    117 %

    117 %

  • Bílkoviny

    41,3 g

    66 %

    61 %

  • Tuky

    371,9 g

    572 %

    531 %

  • nasycené

    45,5 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Lilek omyjeme, hřiby důkladně očistíme, popř. opláchneme a necháme okapat. Oboje nakrájíme asi na 1 cm silné plátky. Opečeme je pod grilem, dobře osolíme a pokapeme citronovou štávou.
  2. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Tymián i rozmarýn opláchneme a necháme okapat. Olej zahřejeme asi na 80 °C, přidáme plátky česneku, snítky tymiánu a rozmarýnu, vše krátce osmahneme a necháme trochu zchladnout.
  3. Houby s lilkem vrstvíme do sklenic, přičemž každou vrstvu zaléváme olejem s bylinkami. Vše propícháme špejlí, abychom odstranili případné bubliny, a sklenice dobře uzavřeme. Necháme alespoň 2 týdny rozležet.
  4. Naložená mozzarella, na 1 skleničku si připravíme:
  5. 200 g malých kuliček mozzarelly
  6. 1 lžičku soli
  7. šťávu z 1/2 citronu
  8. 2 stroužky česneku
  9. několik lístků hladké petrželky
  10. 1 chilli papričku
  11. 1 červenou cibuli
  12. 1 lžičku celého černého pepře
  13. olej na zalití (asi 200 ml)
  14. Mozzarellu necháme okapat, dáme ji do misky, osolíme a pokapeme citronovou šťávou. Česnek oloupeme, přidáme k sýru a necháme asi hodinu odležet. Mezitím omyjeme petrželku. Chilli papričku očistíme a nakrájíme na proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme na plátky. Rozleželý sýr dáme do sklenice, přidáme petrželku, chilli papričku, cibuli a celý pepř. Vše zalijeme olejem a necháme alespoň týden uležet.
Autor:

Podobné recepty

Naložené sýry

Na oslavu se domácí nakládaný sýr skvěle hodí.

Masový pták

Na oslavě tímto masovým ptákem všechny ohromíte.

Sladkokyselé cuketky

Není nad domácí nakládanou zeleninu.

Napoleonky z červené řepy a kozího sýra

Kombinace lahodného kozího sýra a červené řepy je neodolatelná.

Párečky v těstě a slané tyčky

Po těchto tyčinkách se na oslavě jen zapráší.