Gazpacho z rajčat
Tuto pochoutku původem z Andalusie můžete podávat na talíři jako polévku, ale i jako hustý nápoj do sklenice. Určitě vás v horkých dnech příjemně osvěží.
Stupeň obtížnosti
Střední
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
822 KCal
37 %
34 %
-
Energie
3441 KJ
37 %
34 %
-
Sacharidy
151,3 g
172 %
151 %
-
Vláknina
17,0 g
57 %
57 %
-
Bílkoviny
27,2 g
43 %
40 %
-
Tuky
10,5 g
16 %
15 %
-
nasycené
0,8 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Všechnu zeleninu očistíme a pokrájíme na kousky. Krajíčky chleba namočíme do vody a pak je s pokrájenou cibulí, česnekem a rajčatovou šťávou rozmixujeme. Přidáme ocet, citronovou šťávu, pokrájená rajčata a okurku (od obojího si dáme po 100 g kostiček stranou) a vše rozmixujeme dohladka. Polévku osolíme, přelijeme do vhodné nádoby s víkem a dáme alespoň na dvě hodiny do chladu. Zbylou pokrájenou zeleninu (paprika, rajčata, okurka) dáme také zvlášť vychladit.
- Rohlíky nakrájíme na kostičky, pokapeme olejem s utřeným stroužkem česneku a upečeme v troubě dozlatova.
- Před podáváním dáme do středu každého talíře hromádku krájené zeleniny, přilijeme vychlazenou polévku. Povrch posypeme drceným pepřem a plátky červené cibule.