Eklérky s povidlovým mascarpone
Tradiční francouzské pečivo může být ekvivalentem našich oblíbených věnečků a větrníků. Kombinace čokolády, povidel a mascarpone je naprosto dokonalá.
Stupeň obtížnosti
Náročné
Vaření 70 min
bez chladnutí a tuhnutí
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
220 KCal
10 %
9 %
-
Energie
920 KJ
10 %
9 %
-
Sacharidy
14,9 g
17 %
15 %
-
Vláknina
1,0 g
3 %
3 %
-
Bílkoviny
5,7 g
9 %
8 %
-
Tuky
15,2 g
23 %
22 %
-
nasycené
6,1 g
-
trans-mastné
0,2 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Do kastrůlku nalijeme 300 ml vody a olej, přidáme sůl a přivedeme k varu. Pak vmícháme mouku a za stálého míchání vaříme, dokud se těsto nezačne přichytávat ke dnu.
- Těsto za občasného míchání necháme vychladnout. Pak postupně po jednom zašleháme vejce.
- Těstem naplníme cukrářský sáček s řezanou trubičkou a na plech vytřený olejem nastříkáme proužky těsta. Potřeme je rozšlehaným žloutkem a pečeme v troubě vyhřáté na 205 °C asi 15 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a dopékáme asi 6 minut. Korpusy necháme zchladnout a pak je zoubkovaným nožem podélně rozřízneme na poloviny.
- Mascarpone vyšleháme společně s tvarohem do pevného krému. Nakonec vmícháme povidla. Krém přendáme do cukrářského sáčku s hladkou nebo řezanou trubičkou a nastříkáme ho na polovinu korpusů. Přiklopíme zbylými polovinami eklérek.
- Čokoládu rozpustíme nad horkou vodní lázní společně s máslem a vymícháme hladkou lesklou polevu. Přelijeme jí navrch naplněných eklérek a necháme zatuhnout v chladu.