Ingredience
Postup
- Droždí rozdrobíme do misky a rozmícháme je s lžičkou cukru, 80 ml vlažného mléka a 2 lžícemi mouky. Necháme vzejít kvásek.
- Zbylou mouku prosejeme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, špetku soli, zbytek cukru a vlažného mléka, vejce, žloutek a rozpuštěné máslo. Ze všech přísad vypracujeme vláčné těsto, které lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.
- Mezitím si připravíme náplně. V jedné míse utřeme tvaroh s vejcem a cukrem dohladka. Do druhé mísy dáme povidla, ochutíme je rumem a vmícháme strouhaný perník. Na drobenku smícháme mouku s cukrem, přidáme změklé máslo nakrájené na kousky a v prstech promneme do malých hrudek.
- Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 2 cm a nakrájíme na čtverce 6x6 cm. Na polovinu čtverců rozdělíme tvarohovou náplň a na zbylé dáme povidlovou náplň. Těsto přehneme přes náplň a vytvarujeme koláčky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme znovu asi 15 minut kynout.
- Pak střed koláčku opatrně promáčkneme dnem skleničky a důlek naplníme opačnou nádivkou. Posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 30 minut dozlatova.