Dvojctihodné koláče

Nadýchané koláče se dvěma náplněmi jsou pohádkou a dětskou vzpomínkou pro nejednoho z nás. Potěšte své chuťové buňky a dejte si s nimi tu práci, jako si dávala vaše babička.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

Ingredience

26 PORCE +

Těsto:

Tvarohová náplň:

Povidlová náplň:

Drobenka:

Dohotovení:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    285 KCal

    13 %

    12 %

  • Energie

    1192 KJ

    13 %

    12 %

  • Sacharidy

    41,5 g

    47 %

    42 %

  • Vláknina

    1,7 g

    6 %

    6 %

  • Bílkoviny

    6,8 g

    11 %

    10 %

  • Tuky

    9,7 g

    15 %

    14 %

  • nasycené

    5,5 g

  • trans-mastné

    0,2 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Droždí rozdrobíme do misky a rozmícháme je s lžičkou cukru, 80 ml vlažného mléka a 2 lžícemi mouky. Necháme vzejít kvásek.
  2. Zbylou mouku prosejeme do mísy, přidáme vzešlý kvásek, špetku soli, zbytek cukru a vlažného mléka, vejce, žloutek a rozpuštěné máslo. Ze všech přísad vypracujeme vláčné těsto, které lehce poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a na teplém místě necháme vykynout.
  3. Mezitím si připravíme náplně. V jedné míse utřeme tvaroh s vejcem a cukrem dohladka. Do druhé mísy dáme povidla, ochutíme je rumem a vmícháme strouhaný perník. Na drobenku smícháme mouku s cukrem, přidáme změklé máslo nakrájené na kousky a v prstech promneme do malých hrudek.
  4. Vykynuté těsto rozválíme na plát silný asi 2 cm a nakrájíme na čtverce 6x6 cm. Na polovinu čtverců rozdělíme tvarohovou náplň a na zbylé dáme povidlovou náplň. Těsto přehneme přes náplň a vytvarujeme koláčky, které rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme znovu asi 15 minut kynout.
  5. Pak střed koláčku opatrně promáčkneme dnem skleničky a důlek naplníme opačnou nádivkou. Posypeme drobenkou. Pečeme v předehřáté troubě při 170 °C asi 30 minut dozlatova.
Autor:

Podobné recepty

Rebarborový páj

Hurá, rebarborová sezóna je tady.

Švédský cheesecake Ostkaka

Ochutnejte sladký dezert ze švédské kuchyně.

Malinovo-čokoládové dortíčky

Úspěchem tohoto dezertu je poctivě vychlazená čokoláda.

Brownies se semínky z granátového jablka

Jeden z nejlepších čokoládových dezertů, jehož původ sahá do Ameriky.

Levandulový dort

Každý, kdo miluje levanduli, bude z tohoto dortu naprosto nadšený.