Doporučujeme

Linecký koláč s jablky a krémem

| foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Linecký koláč s jablky a krémem

  • 0

Na těsto:

Soutěžte také o kuchařku Dity P.

Čtenářka Andrea Šmejkalová vyhrává kuchařku Deník Dity P.

Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde.

  • 37,5 dkg mouky - půl hrubé a půl polohrubé
  • 25 dkg změklého másla
  • 12,5 dkg cukru moučka
  • 1 vejce

Na krém:

  • 250 g krémového sýra typu philadelphia
  • 2 lžíce cukru moučka
  • 2 žloutky
  • trochu Amaretta

Na náplň

  • 4 jablka
  • hrst ořechů
  • hrst rozinek
  • trochu cukru
  • trochu skořice
  • marmeládu jakou máte rádi

  1. Radím udělat si těsto večer předem. Když není uleželé, nepracuje se s ním dobře. Těsto zpracovávejte nejlépe rukama, robotem nebo mixérem si moc nepomůžete. 
  2. Po těstě připravuji krém, jednoduchým smícháním všech jeho složek. Pak je třeba nastrouhat oloupaná jablka, přidat k nim ořechy a rozinky, skořici a dosladit podle chuti.
  3. Při samotném sestavování koláče, postupuju tak, že si nejprve vyválím "pokličku", tj. tu část, která je nahoře, dává se přes ní mřížka a do ní pak marmeláda. Vyválím si těsto relativně dotenka a formou pak vykrojím "pokličku". Tu dám na fólii, na talíř a do lednice. 
  4. Pak vyválím těsto na vyložení formy, ale do formy ho pak stejně upravuju vtlačováním prsty (papír ani vymazávání formy není třeba, těsto je dost máslové, vyklouzne samo). Formu vyložím těstem až po okraj. Dospod dám krém, na něj jablka a na ty pak "pokličku". Na pokličku patří mřížka z tenkých válečků těsta. Když je těsto měkké, neválí se úplně dobře, takže se snažte pracovat rychle. Peče se bez marmelády!
  5. Jakmile máte koláč zakrytý pokličkou a na pokličce mřížku, vložte ho do trouby a pečte na 180 stupňů asi tak 40 - 50 minut. Orientujte se podle barvy, nic jiného vám stejně nezbývá.
  6. Vychladlý koláč dozdobte marmeládou, já dávám vždycky rybízovou.

  • Vybrali jsme pro Vás