Doporučujeme

Tvarohový koláč přelitý rybízovým pyré.

Tvarohový koláč přelitý rybízovým pyré. | foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Tvarohový koláč

  • 1
Koláč je zdravý, bez mouky a bez cukru. Je vhodný na snídani, nají se celá rodina. Vhodným doplněním je zelený čaj s jasmínem.

Soutěžíte o kuchařku Dity P.

Čtenářka Kateřina Klimasová vyhrává za recept Kuchařku Deník Dity P.

Soutěžte také, co týden, to jeden vítěz. Více se dozvíte zde.

Příprava1 hodina, 4-6 porcí

Na koláč:

  • 250g polotučného tvarohu
  • 3 vejce
  • 1 lžička kypřícího prášku
  • skořice dle chuti
  • 1 lžíce medu
  • 1 sáček vanilkového pudinku Dr. Oetker Extra vanilkový

Na pyré:

  • cca 500g červeného rybízu (čerstvý nebo mražený)
  • 100-150ml vody
  • 1 lžička citronové kůry
  • Med dle chuti

  1. Smícháme tvaroh se žloutky, medem, skořicí, kypřícím a pudinkovým práškem.
  2. Ve druhé míse vyšleháme se špetkou soli bílky v tuhý sníh. Opatrně přimícháme k tvarohové směsi.
  3. Nalijeme na koláčovou formu vyloženou pečícím papírem nebo vymazanou tukem. Pečeme v předehřáté troubě půl hodiny, nejprve na 180°C a v polovině snížíme teplotu na cca 160°C. Poté troubu vypneme a koláč necháme dojít uvnitř 15min.
  4. Mezitím připravíme pyré. Rozmražený rybíz v hrnci povaříme s trochou vody a citronovou kůrou. Dochutíme medem. Pyré můžeme i lehce pomixovat ručním mixérem dohladka.
  5. Koláč nakrájíme na osminky a před podáváním přelijeme rybízovým pyré a ozdobíme ovocem dle chuti. Velmi dobré jsou fíky, jahody, či drobné lesní ovoce.

  • Vybrali jsme pro Vás