Doporučujeme

Čokoládový merinque s ořechy

| foto: pro iDNES.cz

Čtenářský recept: Čokoládový merinque s ořechy

  • 0

Doba přípravy
60 min.+4 hod.mražen

Množství
8-12

Suroviny:

100g lískových ořechů
275g moučkového cukru
5 bílků
1 litr kávové (čokoládové či straciatella) zmrzliny

Čokoládový krém:

500ml smetany na šlehání
275g kvalitní rozpuštěné a vychladlé čokolády
30ml kávového likéru

Postup:
1. Troubu předehřejeme na 180 °C. Formu o průměru 20 cm položte na pečící papír a obkreslete tužkou. Znovu dvakrát opakujte, abyste získali tři stejná kolečka.
2. V mixéru rozemelte ořechy s jednou třetinou cukru. V míse se dvěma lžícemi cukru ušlehejte do tuha bílky.
3. Bílky přimíchejte do ořechů. Rozdělte na třetiny a směsí potřete papírová kolečka.
4. Vložte do trouby a pečete asi 30 minut.
5. Zmrzlinu dejte do mixéru a rozmixujte na jemný krém.
6. Jednou třetinou zmrzliny potřete upečený korpus. Přiklopte druhým korpusem a postup opakujte. Poslední korpus položte nahoru.
7. Dejte do lednice na 4 hodiny zmrazit.
8. Ušlehejte smetanu. Zamíchejte do rozpuštěné čokolády a přidejte kávový likér. Nechte vychladnout.
9. Korpus s krémem vyndejte z lednice, vrchní stranu a boky potřete čokoládovým krémem a vraťte do lednice.
10. Před podáváním nechte 15 minut při pokojové teplotě změknout.

Poznámka
Vynikající s jakoukoliv kávou! Servírování je efektní s popraškem kakaa, čokolády či mletých oříšků.


  • Vybrali jsme pro Vás