Celerová polévka s ořechovým pestem
Možná je u vás doma celer tak trochu popelkou, ovšem tento lahodný krém s pestem a ořechy je spíš polévkovou královnou.
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
420 KCal
19 %
18 %
-
Energie
1759 KJ
19 %
18 %
-
Sacharidy
19,5 g
22 %
19 %
-
Vláknina
8,5 g
28 %
28 %
-
Bílkoviny
14,0 g
22 %
21 %
-
Tuky
29,6 g
46 %
42 %
-
nasycené
9,7 g
-
trans-mastné
0,0 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Celer a brambory oloupeme, nakrájíme na kostky a uvaříme ve vývaru do měkka. Z řapíků celeru odřízneme listy a dáme stranou. Řapíky nakrájíme na plátky, krátce je spaříme v osolené vodě a necháme okapat.
- Slaninu nakrájíme na proužky, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem, dáme do trouby a při 150 °C upečeme dozlatova. Vypečený tuk dáme na malou pánev, orestujeme na něm nahrubo nakrájené ořechy a necháme je vychladnout.
- Dvě třetiny ořechů nasypeme do sekacího strojku nebo do mixéru, přidáme spařené listy řapíků, olivový olej, utřené stroužky česneku se solí a vše rozsekáme na jemnou pastu.
- Celerovou polévku rozmixujeme na krém, který rozmícháme se smetanou a krátce povaříme. Přidáme plátky řapíků a rozdělíme do talířů. Doplníme pestem, slaninou a zbylými ořechy.