Ingredience
Postup
- Všechnu zeleninu oloupeme, houby krátce propláchneme a necháme okapat. Brambory zalijeme vodou a necháme stát. Karotku rozkrojíme podélně na polovinu a potom příčně na plátky. Celer rozkrojíme podélně na třetinu a potom na plátky. Cibuli nakrájíme najemno, česnek na jemné plátky. Houby pokrájíme na dílky či plátky, menší jen rozkrojíme na poloviny.
- V hrnci nahřejeme olej, přidáme mrkev, celer, cibuli a krátce orestujeme. Přisypeme houby, česnek, kmín, pepř a společně zvolna opečeme. Zalijeme litrem vody a přivedeme k varu.
- Mezitím v malém rendlíku nahřejeme máslo, zasypeme moukou a za stálého mícháme necháme zpěnit. Potom snížíme teplotu na střední stupeň a mícháme, až jíška zezlátne. Odstavíme jí a necháme lehce zchladnout. Mezitím oloupeme a nakrájíme brambory.
- Do vřící polévky ponoříme cedník a odebereme z něj 2 naběračky čistého vývaru do rendlíku s jíškou a dokonale rozšleháme. Jíšku potom vmícháme do polévky a zavaříme. Přidáme plátky brambor a povaříme je doměkka. Nakonec podle chuti přisolíme, přidáme majoránku a těsně před ještě pokrájenou petržel.