Bouillabaisse

Rybí polévka pocházející z Francie.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 70 min

Ingredience

4 PORCE +

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    262 KCal

    12 %

    11 %

  • Energie

    1096 KJ

    12 %

    11 %

  • Sacharidy

    10,8 g

    12 %

    11 %

  • Vláknina

    17,5 g

    58 %

    58 %

  • Bílkoviny

    13,0 g

    21 %

    19 %

  • Tuky

    12,8 g

    20 %

    18 %

  • nasycené

    1,6 g

  • trans-mastné

    0,0 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Rybu očistíme. Vykucháme ji, zbavíme hlavy, ploutví a kostí. Z filetů odstraníme kůži a nakrájíme je na větší kousky. Mořské plody také očistíme.
  2. Cibule oloupeme, jednu z nich nakrájíme nadrobno, druhou necháme v celku nebo ji přepůlíme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme.
  3. Rybí kosti, odřezky, popř. hlavu a ploutve, vložíme do hrnce se studenou vodou. Přidáme celou cibuli, polovinu mrkve a celeru a sůl. Vše necháme vařit asi 30 minut. Pak vývar přecedíme.
  4. V čistém hrnci rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přisypeme česnek a necháme ho lehce zezlátnout.
  5. Do hrnce přilijeme rajčata z konzervy, víno a asi 1000 ml rybího vývaru. Základ na polévku opepříme. Přidáme do něj šafrán a zbylou zeleninu a zvolna ho necháme vařit asi 10 minut.
  6. Do polévky vsypeme pokrájené rybí filety, krevety a slávky. Vaříme ji dalších asi 10 minut. Pak ji dochutíme a odstavíme. Podáváme s bagetou.
Autor:

Podobné recepty

Polévka z fava fazolí

K této krémové polévce chutná skvěle čerstvé pečivo.

Zvěřinová polévka s játrovými knedlíčky

Ze zbylého masa uvařte silný vývar.

Vývar s velkými knedlíčky

Po zimní procházce si dopřejte teplý vývar.

Staročeská kulajda s vejcem

Uvařte si kulajdu tak, jak ji připravovaly naše babičky.

Pórková polévka Vichyssoise s krutony

V létě přijde studená polévka vhod.