Baklava
Tento velmi sladký zákusek je oblíbený v Turecku, v Íránu, na Kavkaze, na Balkáně i v arabských zemích. Jestli jste ho neochutnali na cestách, můžete si ho zkusit připravit doma.
Stupeň obtížnosti
Střední
Vaření 90 min
bez odležení
Ingredience
Nutriční hodnoty pro jednu porci
-
Kalorie
1079 KCal
49 %
45 %
-
Energie
4514 KJ
49 %
45 %
-
Sacharidy
81,1 g
92 %
81 %
-
Vláknina
12,3 g
41 %
41 %
-
Bílkoviny
15,1 g
24 %
22 %
-
Tuky
72,2 g
111 %
103 %
-
nasycené
27,6 g
-
trans-mastné
1,1 g
procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu
Postup
- Za občasného míchání vaříme vodu s cukrem, medem a citronovou šťávou asi 15 minut. Sirup odstavíme a necháme zchladnout.
- Filo těsto nařežeme asi na 25 plátů velikosti formy a zakryjeme vlhkou utěrkou. Mleté ořechy smícháme se skořicí a čokoládou.
- Máslem vymazanou formu vyložíme jedním plátem a pomažeme ho rozpuštěným máslem. Takto pokračujeme s dalšími sedmi pláty. Poté vsypeme čtvrtinu ořechové směsi. Postupně zase vrstvíme pláty filo těsta a ořechy. Končíme vrstvou z osmi plátů filo těsta.
- Baklavu nařízneme a pečeme při 170 °C asi 50 minut. Po upečení ještě ve formě polejeme vychladlým sirupem a necháme odležet. Můžeme ozdobit mletými pistáciemi.