Baklava

Tento velmi sladký zákusek je oblíbený v Turecku, v Íránu, na Kavkaze, na Balkáně i v arabských zemích. Jestli jste ho neochutnali na cestách, můžete si ho zkusit připravit doma.

Stupeň obtížnosti

Střední

Vaření 90 min

bez odležení

Ingredience

8 PORCE +

Na sirup:

Nutriční hodnoty pro jednu porci

  • Kalorie

    1079 KCal

    49 %

    45 %

  • Energie

    4514 KJ

    49 %

    45 %

  • Sacharidy

    81,1 g

    92 %

    81 %

  • Vláknina

    12,3 g

    41 %

    41 %

  • Bílkoviny

    15,1 g

    24 %

    22 %

  • Tuky

    72,2 g

    111 %

    103 %

  • nasycené

    27,6 g

  • trans-mastné

    1,1 g

procenta vyjadřují denní dávku pro dospělou osobu

Postup

  1. Za občasného míchání vaříme vodu s cukrem, medem a citronovou šťávou asi 15 minut. Sirup odstavíme a necháme zchladnout.
  2. Filo těsto nařežeme asi na 25 plátů velikosti formy a zakryjeme vlhkou utěrkou. Mleté ořechy smícháme se skořicí a čokoládou.
  3. Máslem vymazanou formu vyložíme jedním plátem a pomažeme ho rozpuštěným máslem. Takto pokračujeme s dalšími sedmi pláty. Poté vsypeme čtvrtinu ořechové směsi. Postupně zase vrstvíme pláty filo těsta a ořechy. Končíme vrstvou z osmi plátů filo těsta.
  4. Baklavu nařízneme a pečeme při 170 °C asi 50 minut. Po upečení ještě ve formě polejeme vychladlým sirupem a necháme odležet. Můžeme ozdobit mletými pistáciemi.
Autor:

Podobné recepty

Řezy z odpalovaného těsta

Tomuto dezertu se v některých rodinách říká mraky. Je tak skvělý, že se po něm u vás doma jen...

Sladké paštičky

Tento efektní dezert je tak jednoduchý, že se určitě stane vaším favoritem.

Nepečený tvarohový dort s mangovým želé

Chystáte-li rodinnou oslavu, připravte tento krásný a chutný dort.

Pečené koblihy

Domácím koblihám nikdo neodolá.

Rebarborový dort

Z rebarbory opravdu nemusíte péct pouze koláč s drobenkou.