VIDEO: Tak zní #9801. Zvoní za všechny souputníky zabavené nacisty

  • 0
Na pontonu u pražského Smetanova nábřeží se v neděli poprvé rozezněl památeční Zvon #9801 připomínající osud zvonů, které za druhé světové války odvezli nacisti z Protektorátu Čechy a Morava do Německa. Od roku 2024 má být zvon ozdobou nové čtvrti na Rohanském ostrově.

Na nábřeží bude minimálně do konce září, poté se na pontonu přesune jinam.

Vznik zvonu inicioval pražský zvoník a předseda spolku Sanctus Castulus Ondřej Boháč. Ten připomněl, že pro nacistický zbrojní průmysl byly za druhé světové války do samozvané Třetí říše odvezeny tisíce zvonů, z nichž každý reprezentoval příběh nějaké komunity.

„Velmi dlouho nosím v hlavě, jakým způsobem se pokusit tento ztracený a zapomenutý kus historie připomenout,“ řekl.

Dodal, že celý projekt památečního zvonu trval od prvního nápadu po odhalení méně než rok, za což poděkoval všem, kteří přispěli.

Výhodou pontonu podle Boháče je, že umožňuje dílo přesouvat po vodě a do finálního umístění na Rohanském ostrově tak může navštívit více míst, odkud pocházely zvony, které připomíná.

Zvon, který bude druhý nejtěžší u nás, vznikl v rakouském Innsbrucku v proslulé dílně Grassmayer. Tam zvonaři nejprve vyrobili dřevěnou šablonu, která stanovuje profil a tón zvonu. Podle ní pak vykroužili z hlíny takzvaný falešný zvon s voskovým povrchem, na který výtvarníci pomocí červeného vosku vymodelovali budoucí reliéfy a nápisy. Následně zvonaři falešný zvon pokryli jemnou hlínou a vypálili.

V Rakousku odlili památeční zvon, který připomíná ty české zničené za války

Jeden z autorů zvonu, Petr Grassmayr, při odhalení řekl, že zvon připomíná potřebu bojovat za mír, který je to nejdůležitější, co máme. V té souvislosti připomenul i nesmyslnost války na Ukrajině. „Usilujme o mír,“ vyzval.

Zvon měří 187 centimetrů, váží 9801 kilogramů a jeho plášť zdobí fragmenty zvonů roztavených za války ve prospěch nacistického zbrojního průmyslu. Váha díla přímo odkazuje na počet zvonů, který byl z Protektorátu Čechy a Morava odvezený v létě roku 1942 do hamburských válečných továren.

Plánované finální místo umístění zvonu na Rohanském ostrově vzešlo z toho, že právě v této lokalitě byly zvony z různých koutů Česka seskupovány a poté loděmi převáženy do Německa.

Na výrobu zvonu spolek vytvořil veřejnou sbírku. Náklady jsou 9 až 10 milionů korun a už se vybralo 73 procent z požadované částky.

10. června 2022

,