V pátek večer uzavřela policie ulici v Letňanech, na místě byli i pyrotechnici a hasiči. (19. března 2021) | foto: Jiří Meixner, iDNES.cz

Státní zástupce zastavil stíhání muže z Letňan, který vyráběl výbušniny

  • 0
Muž z pražského sídliště Letňany, který si vyráběl výbušné směsi a odpalovací zařízení, před soud nepůjde. Státní zástupce jeho trestní stíhání podmíněně zastavil. Bez bližších podrobností to uvedla šéfka Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 9 Jitka Rybenská. Rozhodnutí je od konce listopadu pravomocné.

Mužovo počínání spustilo loni v březnu rozsáhlou bezpečnostní akci, při níž policisté částečně evakuovali obyvatele panelového domu.

Případ vyšetřovala Národní centrála proti organizovanému zločinu, na muže přišla při monitorování nákupů nebezpečných chemických látek a prekurzorů výbušnin. Za nedovolené ozbrojování a přechovávání jedů mu hrozilo až pětileté vězení.

Policie obvinila muže, který měl v panelovém bytě trhaviny a jedovaté látky

Státní zástupce může - s přihlédnutím k dosavadnímu životu obviněného i k okolnostem případu - podmíněně zastavit stíhání u méně závažných činů, jestliže se obviněný člověk přiznal a nahradil případnou škodu.

Ze sdělení Rybanské vyplývá, že muž navíc složil na účet státního zastupitelství peněžitou částku, kterou stát využije na peněžitou pomoc obětem trestné činnosti. Pokud by ve stanovené zkušební době nevedl řádný život, bude jeho stíhání pokračovat.

20. března 2021

Muž si podle kriminalistů delší dobu obstarával prekurzory výbušnin a další látky, ze kterých vyráběl výbušné směsi, iniciátory a odpalovací zařízení. Jejich funkčnost zkoušel v lese.

Chemické látky a další příslušenství muž přechovával ve svém bytě a ve sklepní kóji panelového domu. Znalecké zkoumání podle policie potvrdilo, že zajištěné látky byly zcela způsobilé k výbuchu. Na domovní prohlídce se podíleli nejen policejní pyrotechnici, ale i Státní ústav jaderné, chemické a biologické ochrany.