Nehoda vrtulníku ve Velké Dobré (25. března 2021)

Nehoda vrtulníku ve Velké Dobré (25. března 2021) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Za pád vrtulníku na kladenském letišti mohl nezkušený pilot

  • 8
Hlavním faktorem při pádu malého vrtulníku na letišti Velká Dobrá koncem září byly malé zkušenosti pilota s konkrétním typem vrtulníku. Vyplývá to ze závěrů vyšetřování Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod. Žena, která byla ve vrtulníku jako cestující, si při pádu zranila nohu.

Nezvládnutá pilotáž při zpomalování během zatáčení v malé výšce. Tak zní vysvětlení příčiny havárie vrtulníku podle inspektora Josefa Bejdáka.

Podle něj měl řidič s pilotováním malého vrtulníku CABRI G2 malé zkušenosti a zásah do řízení provedl buď pozdě, nebo nedostatečně.

Kritickým momentem bylo, že se pilot rozhodl letět v náklonu a vysokou rychlostí proti mírně stoupajícímu terénu.

„Vrtulník nejdříve tvrdě narazil přední částí levé ližiny podvozku do travnaté letištní plochy. Prudce se naklonil dopředu a na levou stranu. Konce listů nosného rotoru se zasekly do travnatého porostu. Vrtulník se bokem přes příď kolem svislé osy překlopil a ocasním nosníkem narazil do země. Ocasní nosník se zlomil a trup po dopadu na zem zůstal ležet na levém boku,“ popisuje kritickou chvíli letu Bejdák.

Ve vrtulníku byl pouze pilot s jednou cestující, která při pádu utrpěla těžké zranění nohy. Pilot ji pomohl z trosek vrtulníku a zavolal pomoc.