Hajný 21. století. Kromě až nadpřirozených schopností dostal lesník nové generace i atraktivní vizáž. Rozhodně má daleko k zažité představě o myslivcích s puškou přes rameno a ptačím pírkem za kloboukem. | foto: VLS ČR

Po Gottovi vládne hlasem umělé inteligence lesník. Provede turisty brdskými lesy

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Zavede návštěvníky do dávno neexistující továrny na výrobu octa na břehu jednoho z brdských rybníků nebo je přenese na dopadovou plochu Jordán. Taková a mnohá další kouzla má ve své moci nový průvodce turistů po Chráněné krajinné oblasti Brdy. Za vším zdánlivým čarováním jsou dvě hojně skloňovaná písmena AI neboli umělá inteligence.

Jde o stejnou technologii, jakou počítačoví specialisté přednedávnem nechala znovu mluvit zesnulého Karla Gotta. „Virtuální lesník k lidem promluví hlasem naklonovaným pomocí umělé inteligence. S využitím rozšířené reality nebo počítačového modelování jim bude ukazovat dávno zaniklou historii Brd,“ vysvětluje mluvčí Vojenských lesů a statků ČR (VLS) Jan Sotona.

Lesníci zapojili virtuální svět do návštěvnických programů už na startu letošní sezony, kdy zprovoznili speciální aplikaci. Je určená především dětem, které se díky ní mohou nechat zvěčnit s několika lesními zvířaty.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se