Na Staroměstském náměstí se v sobotu v 16:30 rozzářil vánoční smrk původem z...

Na Staroměstském náměstí se v sobotu v 16:30 rozzářil vánoční smrk původem z Českolipska. (2. prosince 2023) | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Krádeže i podvody se zbožím. Praha má nejrizikovější vánoční trhy na světě

  • 47
Společnost Radical Storage, která se zaměřuje na cestování a poskytování bezpečných míst k uložení zavazadel, provedla šetření o bezpečnosti vánočních trhů pro turisty. Česká metropole z průzkumu nevyšla vůbec dobře. Podle výsledků je pro turisty nejrizikovějším trhem ten na Staroměstském náměstí. Výsledky zveřejnila společnost na svém serveru.

K průzkumu společnost využila 1,2 milionu online hodnocení padesátky největších a nejoblíbenějších vánočních trhů po celém světě. Zaměřovala se na to, zda jsou v hodnocení zmíněné jakékoliv podvody nebo krádeže.

Cítíte se na pražských vánočních trzích bezpečně?

celkem hlasů: 755
Hlasování skončiloČtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 11. prosince 2023. Anketa je uzavřena.

„Za podvody na turisty se dá označit hodně činů. Pro tuto analýzu jsme hodnotili drobné činy, jakou jsou krádeže z tašek, krádeže telefonů nebo kapsářství,“ uvedl server s tím, že za podvod hodnotil i předražené zboží.

Vánoční trhy nabídnou klobásu za 150 korun, strom ozdobí hvězdy z 3D tiskárny

Přestože v průzkumu hodnotili i výrazně větší nebo známější a navštěvovanější vánoční trhy, ty pražské nepříjemně vynikly na samém vrcholu nelichotivého žebříčku. Z hlediska podvodů nebo okradení pro turisty jsou výrazně nebezpečnější než trhy v Benátkách, které se umístily jako druhé. Benátské recenze totiž zmiňovaly pouze necelou polovinu podvodů a krádeží než recenze pražských trhů.

Kromě krádeží, především od kapsářů, kteří využívají výskytu velkého davu lidí na malém prostoru, v případě Staroměstského náměstí server varuje i před nejasnými nebo příliš vysokými cenami za nabízené zboží. „Recenzenti vyzdvihují stánky s občerstvením v okolí, které inzerují určitou cenu jídla, ale pak účtují jinou podle hmotnosti,“ píše společnost.

„Benátky a Barcelona se umístily v horní trojici, obě místa mají množství recenzí, které zmiňují podvody umělců a riziko krádeže věcí,“ popsala společnost. Kromě barcelonských vánočních trhů se vysoko umístily i další ve Španělsku v Madridu.

PořadíMěstoMístoPodvodyKrádeže
1PrahaStaroměstské náměstí582472
2BenátkyPiazza San Marco242192
3BarcelonaFira de Santa Llúcia198190
4MadridPlaza Mayor184159
5ŘímPiazza Navona142107
6StockholmStortorgets Julmarknad6553
7Kolín nad RýnemWeihnachtsmarkt Am Kölner Dom4844
8LondýnWinter Wonderland4032
9Athénynáměstí Omonoia3836
10Budapešťnáměstí Vörösmarty158

V nejrizikovější desítce jsou ještě vánoční trhy v Římě, Stockholmu, Kolíně nad Rýnem, Londýně, Athénách nebo Budapešti.

2. prosince 2023