Policie zasahovala v Sulici u Prahy, vyšetřovala vloupání do tří domů

  • 54
Středočeští policisté ve čtvrtek večer zasahovali v obci Sulice na jih od Prahy. Zaznamenali další vloupání do tří domů, zloději způsobili škody za desítky tisíc korun. Do pátrání po zlodějích policie nasadila vrtulník, nikoho však nedopadla. Zda se jedná o další akci organizované skupiny, policisté nepotvrdili.

„Dvacet minut před osmou hodinou večer přijali policisté na pražské tísňové lince hovor od oznamovatelky zdržující se v zahraničí, že mělo dojít k vloupání do jejího domu v Sulici,“ informovala v pátek policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Dům ihned vyrazila prověřit policejní hlídka. „Hlídky, které byly na místě do čtyř minut, skutečně násilné vniknutí do rodinného domu zjistily,“ sdělila Suchánková.

Policisté tak začali prohledávat celou oblast, prověřovali vozidla i lidi. Do akce se zapojila více než desítka hlídek a také vrtulník.

„Vlastní činností pak policisté zjistili násilné vniknutí do dvou dalších sousedních domů, ve kterých nebyli majitelé,“ uvedla mluvčí.

Zloději ve všech objektech způsobili škodu násilným vniknutím, a to v řádech desítek tisíc. Zda i něco odcizili, bude zřejmé až po vyjádření majitelů domů.

„Policisté všem případům vloupání do rodinných domů věnují maximální pozornost, provádí rozsáhlá šetření, nicméně doposud se zatím nepodařilo ztotožnit žádnou konkrétní osobu či osoby, které by měly mít tyto skutky na svědomí,“ dodala Suchánková.

Zda vloupání mohla mít na svědomí vykradačská skupina, po níž pátrá speciální policejní tým, zatím není známo. „V tuto chvíli to s tím nespojujeme,“ řekla v pátek Suchánková. Na vyhodnocení, zda jde o sériový čin, je podle ní zatím brzy.

Ve Středočeském kraji došlo ve středu také k vloupání do dvou rodinných domů v nedalekých Mirošovicích. Zda souvisí se sérií vloupání v kraji, zatím také není jasné. 

Zloději chodí za soumraku. Berou šperky a peníze, řekla policie k vlně krádeží

Během podzimu a zimy se ve Středočeském kraji stalo více než 120 případů vloupání do rodinných domů, všechny má nejspíš na svědomí organizovaná skupina. Pachatelé se zajímají zejména o peníze a šperky. Nikdo z majitelů domů zatím nebyl zraněn. 

Starostové jsou velkým počtem vloupání znepokojení. Jesenice se kvůli tomu obrátila se žádostí o pomoc na ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). V otevřeném dopise ho požádala o zvýšení počtu policistů v regionu kolem Prahy. K výzvě se podle starosty Jesenice Pavla Smutného (za STAN) připojilo pět desítek starostů.

Totéž požaduje i petice, kterou dosud podepsalo přes 670 lidí. Hamáček starostům vzkázal, že policie maximálně posílila stavy a dělá vše pro dopadení pachatelů.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

, ,