ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: ELI Beamlines

Laserové centrum se dělí o své ochranné obleky, dostanou je záchranáři

  • 1
Středočeští záchranáři dnes dostanou stovku ochranných obleků od výzkumníků z dolnobřežanského laserového centra ELI Beamlines. S nedostatkem ochranných pomůcek se v ČR potýkají zdravotníci i pracovníci sociálních služeb a dalších profesí.

„Jde o ochranné obleky pro pohyb v čistém prostředí, které mají zabránit jeho kontaminaci. Za normálních okolností je nosí vědci při experimentech, které vyžadují absolutní čistotu. Došlo nám, že zároveň mohou chránit i člověka před kontaminací zvenčí, a proto jsme je po dohodě laboratoří nabídli záchrance,“ uvedl starosta Dolních Břežan Věslav Michalik (STAN).

„Nesmírně si této pomoci vážíme a rozhodně ji vítáme,“ reagoval ředitel Zdravotnické záchranné služby Středočeského kraje Jiří Knor.

Středočeské hejtmanství postupně přerozděluje tisíce respirátorů, míří do nemocnic a záchranné službě. Dle informací hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) jsou ochranné pomůcky zajištěny pro záchranáře v dostatečném množství a jejich zásoby jsou průběžně doplňovány. Knor se k množství ochranných pomůcek nechtěl pro ČTK vyjadřovat.

Zdravotníci a pracovníci v sociálních službách si v posledních dnech stěžovali na nedostatek respirátorů a roušek. Roušky pro nemocnice a zdravotníky šijí v regionu stovky dobrovolníků, zapojují se i firmy.

Kraj dnes vyzval výrobce a dodavatele osobních ochranných prostředků, zejména pak respirátorů a roušek, aby zasílali hejtmanství své případné nabídky.

„Potřeba těchto prostředků je stále vysoce aktuální a je zcela nezbytné využít všech možností, které se nám k tomu nabízejí. Proto směřuji i tuto výzvu všem výrobcům ochranných pomůcek, zařízením, která je mohou vyrábět, byť alespoň v malém množství, a dodavatelům,“ uvedla hejtmanka.

,