V pražské zoo uhynula slonice Amalee.

V pražské zoo uhynula slonice Amalee. | foto: Petr Hamerník, Zoo Praha

Uhynulo nejmladší slůně pražské zoo, Amalee podlehla slonímu herpesu

  • 12
Pražská zoo přišla v pátek se smutnou zprávou. Onemocnění zvanému sloní herpes podlehla tamní nejmladší slonice Amalee. Slůně by v květnu oslavilo třetí narozeniny.

Amalee uhynula na onemocnění, které postihuje zejména slůňata. Jedná se o tzv. sloní herpes způsobený komplexem herpes virů.

Kvůli velice rychlému průběhu je navíc prakticky nemožné nemoc zastavit a nepomůže ani okamžitá léčba. Stejný případ bohužel platil i u Amalee.

„Je to pro nás všechny, a nejvíce pro chovatele, zdrcující zpráva. Prosíme o porozumění v tom, že ji bezprostředně nebudeme komentovat a podrobné informace zveřejníme na stránkách Zoo Praha až příští týden,“ uvedla v pátek ráno na svém webu Zoo Praha.

V Česku se ovšem nejedná o první případ. V roce 2016 na něj náhle uhynula sloní samička Sumitra z ostravské zoologické zahrady. Jednalo se tak o první případ uhynutí na sloní herpes.

„Sumitra tak uhynula na jedno z nejzávažnějších sloních onemocnění, které v současné době decimuje stavy indických slonů jak v lidské péči, tak ve volné přírodě,“ uvedl před sedmi lety odborník Thomas Hildebrandt z berlínského institutu pro výzkum zvířecích nemocí.

Slony pražská zoo chová od roku 1933. V současnosti jich má devět. Nejstarším členem stáda je samice Gulab, kterou zoo získala v roce 1966. Vedle Tamary, Maxe, Rudiho a Ankhora žije v zahradě i samice Shanti a Janita. Ta byla matkou již zesnulé Amalee.

Slonice Amalee oslavila v pražské zoo první narozeniny

Sloni žijí od března 2013 v novém areálu nazvaném Údolí slonů. Jeho zbudování stálo asi 500 milionů korun. Je to největší komplex, který kdy některá z českých či slovenských zoo otevřela. Sloninec nabízí samostatné stáje i společné vnitřní prostory, které slonům v zimě umožní pohyb. Uvnitř mají sloni vyhřívaný bazén a skrytá krmítka.

Amalee v době, kdy slavila první narozeniny:

9. května 2021