Do silnic cestáři schválně vyvrtali díry, vzorky zhodnotí kvalitu oprav

  • 1
Středočeští cestáři chtějí více kontrolovat kvalitu oprav silnic. Pomáhat by jim v tom měla spolupráce se silniční laboratoří. Na zrekonstruované vozovce u Otic v okrese Praha-východ ve středu pracovníci odborné firmy dělali první kontrolní vývrty, odebrané vzorky následně podrobí laboratorním zkouškám.

Případné zjištěné nedostatky musí zhotovitel v rámci reklamace odstranit.

„Měříme tloušťku jednotlivých vrstev, jak vyrovnávky, tak obrusné vrstvy. Budeme měřit i míru zhutnění,“ uvedl jednatel silniční laboratoře Viakontrol Petr Neuvirt. Díru po odběru následně zaplnili štěrkem a asfaltovou směsí.

Díky spolupráci s laboratoři pracovníci zjistí, zda dodavatel provedl práci kvalitně, jaké je složení asfaltové směsi a zda je skladba silnice taková, jaká má být. „Pro nás je to cenná zpětná vazba,“ dodala mluvčí krajských cestářů Petra Kučerová.

Středočeský kraj přidal miliony na opravy cest, silničáři vyrazí na 40 míst

Kompletní výsledek kontroly tříkilometrového úseku u Otic, který za sedm milionů korun zrekonstruovala společnost Skanska, bude znám do 24 hodin. „Kontroly vítáme, protože i když si děláme kontroly v průběhu výstavby, tak vždycky je dobré ověřit to třetí stranou. Kvalitní práce znamená menší pravděpodobnost záručních závad a tím pádem méně nákladů na jejich odstranění,“ uvedl mluvčí Skansky Ondřej Šuch.

V tomto úseku se jednalo o opravu více než 40 let staré silnice. „Na tu vyfrézovanou, vyrovnanou silnici jsme položili pět centimetrů silný asfaltový koberec,“ popsal opravu Šuch. Vyfrézovaný materiál byl v úseku znovu využit u krajnic.

Silniční laboratoř má podle Neuvirta s cestáři uzavřenou rámcovou smlouvu na čtyři roky, její pracovníky tak v následujícím období zřejmě čekají stovky kontrol. V poslední době se zaměřili i na opravenou silnici v Mnichovicích. Kontrola tam dopadla dobře, což ale podle Kučerové nebývá pokaždé. „Máme teď jeden případ, kdy s dodavatelem řešíme nápravu jeho špatně provedené práce,“ uvedla mluvčí. Podrobnosti však neuvedla.

Středočeský kraj je nejrozlehlejší z regionů, krajští cestáři se zde starají o
8 500 kilometrů silnic. V letošní stavební sezoně investovali podle Kučerové do velkoplošných oprav téměř miliardu korun.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,