Na Květné louce ve Stromovce se uskutečnilo sečení trávy. Dobrovolníci a...

Na Květné louce ve Stromovce se uskutečnilo sečení trávy. Dobrovolníci a nadšenci se sem scházejí, aby ručně pokosili louku. (2. června 2023) | foto: Radek Vebr, MAFRA

Ráno za zvuku písní a svištění kos. Lidé tradičně posekali louku ve Stromovce

  • 3
V pátek se v pražské Stromovce uskutečnil desátý ročník sečení trávy. Události se zúčastnili zkušení sečaři, ale i naprostí začátečníci. Během sečení si lidé mohli vyzkoušet, jak se o traviny starali naši předci a jak náročná tato práce byla. Nechyběly tradiční kroje, které ale na sečení nejsou podmínkou, písně nebo pálenka.

Kosení v pražské Stromovce bylo otevřené i nadšencům bez předchozích zkušeností. Na místě byly k dispozici kosy na zapůjčení. Podle organizátorů je však správná příprava klíčová. Zájemci se mohli několik dní před samotným sečením zúčastnit workshopu, na kterém se naučili správně zacházet s kosou.

„Kosení začíná správnou přípravou! Je potřeba si umět nástroj správně naklepat a seřídit, též je ovšem výbavou každého správného kosce neb žnečky libá píseň, jež zdobí louku stejně tak krásně jako řádky posečené trávy,“ uvedli organizátoři.

Akce původně vznikla jako hec v kavárně. Nyní se kosení, které pořádají Petra Tajovský Pospěchová, Štěpán Hejzlar spolu s Bárou Berecovou z Lesů hlavního města Prahy, dočkalo jubilejního desátého ročníku.