Squateři obsadili usedlost Šatovka  (10. února 2018).

Squateři obsadili usedlost Šatovka (10. února 2018). | foto:  Michal Šula, MAFRA

Squatery ze Šatovky čeká zkrácené řízení, okna domu nechá Praha 6 zazdít

  • 35
Squatery, kteří od pátku do středy okupovali střechu usedlosti Šatovka v Šáreckém údolí, bude policie řešit ve zkráceném řízení. Za neoprávněný zásah do práva domu jim hrozí dva roky. Aby se aktivisté do domu nevrátili, nechá Praha 6 všechna okna zazdít.

Celkem 10 squaterů ze skupiny Resurp Crew obvinila policie z neoprávněného zásahu do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru. Hrozí jim až dva roky vězení.

Před případným dalším vniknutím do domu nechá Praha 6 v Šatovce zazdít všechna okna v přízemí. 

„Objekt byl nicméně zabezpečen slušně, petlicemi a mříží. To, že se někdo rozhodne zabezpečení překonat, lze bohužel u objektu na poměrně odlehlém místě ovlivnit těžko,“ uvedl mluvčí
Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Zatím nebyla vyčíslena škoda, kterou zde při posledním obsazení domu napáchali, kvůli havarijnímu stavu domu však bude pravděpodobně zanedbatelná. 

Opuštěnou usedlost Šatovka v Praze 6 zabralo 10 squaterů v pátek večer. Od pondělí někteří začali ze střechy odcházet, přitom je ale zadržela policie. Posledních šest aktivistů slezlo ve středu. Policie je všechny zadržela, podle vyjádření aktivistů jsou stále v cele předběžného zadržení. Policie to odmítla komentovat.

Squaterům vadí, že radnice Prahy 6 nechává budovu chátrat. Chtěli zde zařídit komunitní centrum a zároveň by zde vybudovali bydlení pro své členy, protože část z nich nemá kde bydlet.

14. února 2018

,