ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Michal Růžička, MAFRA

Roušky budou v Praze povinné i na nádražích a letišti, rozhodli hygienici

  • 81
Od 1. září se mění pravidla pro nošení roušek. Kvůli zhoršené epidemiologické situaci je v Praze musí nasadit děti v některých školách, ostatní třeba v MHD. Hygienici zároveň oznámili, že povinnost ochrany úst a nosu nařizují i ve vestibulech metra a všech veřejných vnitřních prostorách pražských nádraží. Povinné roušky budou také na letišti.

„V podmínkách Prahy se z pohledu orgánu ochrany veřejného zdraví jeví jako vhodné vztáhnout nařízení i na vnitřní prostory nádražních budov a vestibuly metra. Stejně jako v prostředních městské hromadné dopravy zde dochází k relativně velmi těsným kontaktům. Ochrana dýchacích cest může významně snižovat rizika přenosů nákazy,“ zdůvodnili své nařízení pražští hygienici.

Ochrana úst a nosu se bude vztahovat i na letištní budovy. „Letiště Václava Havla představuje v reálném pohledu křižovatku pro tisícovky cestujících ze zemí z různých koutů světa, kde je vyšší výskyt onemocnění covid-19 než v ČR. Počet cestujících se v průběhu aktuální doby průběžně zvyšuje,“ vysvětlují hygienici.

„I přes přijatá opatření pro cestující z těchto zemí dochází u příchozích, v rámci na letišti prováděných testů na covid-19, k pravidelným pozitivním záchytům. Průměrně je denně na letištním odběrovém místě otestováno přibližně 400 lidí, přičemž pozitivita je zachycována u cca 4 osob,“ dodávají.

Povinnost letiště oznámilo i na svém Twitteru:

Praha v posledních dnech podle údajů ministerstva zdravotnictví zaznamenávala nejvýraznější nárůst počtu nakažených ze všech regionů Česka. Za uplynulých sedm dní ministerstvo eviduje v hlavním městě zhruba 48 nových případů covidu-19 v přepočtu na každých 100 tisíc obyvatel, jen mírně nižší je tento údaj na Hodonínsku.

Roušky míří do škol. Povinně si je nasadí někteří žáci v Praze

Kvůli vysokým přírůstkům nakažených zařadilo ministerstvo zdravotnictví v pátek Prahu do oranžového, tedy druhého stupně rizika na takzvaném semaforu. Hygienici ale zatím v hlavním městě nezavedli zpřísněná bezpečnostní opatření, jako je třeba omezení otevírací doby restaurací a barů.

Zakrývání nosu a úst ve společných prostorách škol, o kterém se vedla debata, pražský magistrát pouze doporučil a jeho zavedení nechává na zvážení ředitelů škol. Od 1. září je nošení roušek plošně povinné ve veřejné dopravě, na úřadech a jako již dlouhodobě ve zdravotnických a sociálních zařízeních. Povinnost platí také na vnitřních akcích s více než stovkou účastníků.

,