VIDEO: Vyhlídková „party tramvaj“ znovu vyjela do pražských ulic

  • 12
Vyhlídková tramvaj T3 Coupé pražského dopravního podniku má za sebou první jarní jízdu. Od úterý je možné si znovu objednat soukromou cestu metropolí po kolejích. Zatím největší zájem o „party tramvaj“ byl v době večírků na konci roku.

Tramvaj poprvé vyjela loni v říjnu a podle mluvčí dopravního podniku Anety Řehkové byl o pronájem největší zájem před Vánocemi.

„Nyní očekáváme pronájem pro různé letní akce,“ dodala. 

Modrobílou tramvaj navrhla designérka Anna Marešová. Jejím hlavním zdrojem inspirace byla legendární tramvaj Tatra T3 z šedesátých let od Františka Kardause, ze které má nová tramvaj podvozek. Využila ale i další dopravní prostředky dopravního podniku.

„Inspiraci jsem nehledala jen v tétrojce, ale i u starších vozů jako byla Tatra T1. Výrazným prvkem tramvaje jsou zaoblená střešní okna, u kterých jsem se inspirovala zaoblenými okny u RTO autobusu,“ řekla Marešová před první jarní jízdou.

Podle původních návrhů měla tramvaj jezdit částečně bez střechy, ale kvůli bezpečnosti nebylo možné tuto představu uskutečnit. Pocit otevřeného prostoru za jízdy přesto zůstal zachován, stačí odstranit zadní část postranních oken.

Součástí interiéru je znehodnocovač jízdenek a bar. Ten vychází z podoby pultu, který dříve sloužil pro prodej jízdenek.

Design tramvaje ocenila porota na mezinárodní soutěži Red Dot Design Award v kategorii Product Design.