Z náměstí Pod Kaštany v Praze 6 bude náměstí Borise Němcova. Změnu schválili...

Z náměstí Pod Kaštany v Praze 6 bude náměstí Borise Němcova. Změnu schválili pražští radní, má být gestem vůči Rusku a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva. | foto: Michal ŠulaMAFRA

Praha změnila adresu ruské ambasády, náměstí dala jméno Putinova kritika

  • 829
Z náměstí Pod Kaštany v Praze 6 bude náměstí Borise Němcova. Změnu schválili pražští radní, má být gestem vůči Rusku a vyjádřením solidarity s ruskou opozicí a hnutím za lidská práva.

Slavnostní přejmenování by se mohlo uskutečnit 27. února.

„Praha se tímto gestem zařadí k několika dalším metropolím, které tímto způsobem poukazují na neutěšený stav politických poměrů v dnešním Rusku,“ píše se v dokumentu rady.

Magistrátní místopisná komise, která se návrhy na pojmenování či přejmenování prostranství zabývá, s pojmenováním prostoru po Němcovovi původně nesouhlasila.

 Na začátku letošního února ale konstatovala, že přejmenování nezpůsobí lidem komplikace v podobě změny adresy trvalého bydliště.  Na místě totiž nikdo nemá hlášený trvalý pobyt.

„Bude zachován i historický název Pod Kaštany, který nadále ponese přilehlá ulice,“ píše se dále v dokumentu.  

Pražský primátor Zdeněk Hřib na Twitteru dodal, že po jiné význačné kritičce Putina  - novinářce Anně Politkovské - ponese jméno promenáda v Bubenči.

Náměstí před ruskými ambasádami v minulosti po Němcovovi přejmenoval Washington a litevský Vilnius.

Záměr radních již dříve kritizoval prezident Miloš Zeman. Pro server lidovky.cz označil jejich snahu za „klasický projev malé upatlané čecháčkovské snahy někomu to nandat a u toho být schován za bukem“. 

Němcov kritizoval Kreml za zhoršující se ekonomickou situaci, korupci či za angažmá Ruska v konfliktu na Ukrajině. Za účast na protestech byl několikrát zatčen. Zavražděn byl 27. února 2015, několik dní před demonstrací proti Putinově vládě a válce na Ukrajině.

Zastřelili ho na moskevském mostě naproti Kremlu. Za vraždu byla odsouzena skupina Čečenců, objednavatele zločinu se vypátrat nepodařilo. Vraždu svého politického odpůrce tehdy odsoudil i sám Putin.

Schvalujete přejmenování náměstí Pod Kaštany na náměstí Borise Němcova?

Hlasování skončilo

Čtenáři hlasovali do 0:00 pondělí 2. března 2020. Anketa je uzavřena.

ANO
ANO 6761
NE
NE 5551

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,