Záchranáři v Praze mají nové vozy, chtějí sanitku pro infekční pacienty

  • 5
Pražská záchranná služba rozšířila svůj vozový park o nový výkonnější tahač pro zdravotnický kamion Golem a o druhý zdravotnický vůz pro mimořádné situace Atego. V plánu je také nákup speciální sanitky pro převoz pacientů s vysoce infekční nákazou.

Golem slouží k řešení krizových situací a velkých akcí, má i stan a při rozložení umožňuje na místě ošetřit až dvanáct pacientů na lůžkách intenzivní péče. 

Podle ředitele pražské zdravotnické záchranné služby (ZZS) Petra Koloucha byl stávající tahač deset let starý a bylo na čase jej vyměnit. Tahač Mercedes Benz, který vyšel na zhruba pět milionů korun, má náhon na všech šest kol a vyšší výkon, takže se dostane na hůře dostupná místa.

Nový vůz Atego za zhruba čtyři miliony korun rovněž nese značku Mercedes Benz a doplní starší model stejného typu. Desetimetrové vozidlo umožní přepravit až 12 pacientů na nosítkách nebo až tři na nemocničních lůžkách, a to včetně přístrojů.

Při případné evakuaci nemocnice je tak pacienta možné i s postelí naložit do vozu a v jiném zařízení vyložit, aniž by bylo nutné s ním jinak hýbat.

Sanitky pro infekční pacienty

Kolouch uvedl, že v souvislosti s děním kolem koronaviru ZZS požádala hlavní město o pořízení sanitky s infekční jednotkou pro převoz pacienta s vysoce nakažlivou infekcí.

Tyto převozy nyní pro záchranáře zajišťuje soukromá firma, podle Koloucha by však bylo lepší, aby měli vlastní vůz. Ten by v případě nutnosti převezl pacienta do Nemocnice Na Bulovce.

Koronavirem se nakazilo nejméně lidí od ledna, epidemie má skončit v dubnu

Odtamtud by ho pak vezla soukromá služba do specializovaného vojenského zdravotnického centra v Těchoníně na Orlickoústecku, protože vozy pražské záchranky nemůžou mimo hlavní město.

Vůz s infekční jednotkou by za běžných okolností fungoval jako normální sanitka. Pořízení vozu podpořil náměstek primátora Petr Hlubuček (STAN) i radní pro zdravotnictví Milena Johnová (Praha Sobě). „Pevně věřím, že se nám podaří na vůz vyčlenit v rozpočtu peníze,“ řekla Johnová.

Pražská záchranná služba také průběžně obměňuje sanitky. Podle strategie rozvoje, kterou loni schválila pražská rada, se má z vozového parku ZZS obnovit v loňském a letošním roce patnáct sanitek, v příštím roce deset. Na konci roku 2021 by měli záchranáři jezdit osmdesáti sanitami, které budou maximálně šest let staré.

,