(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Ladislav Křivan, MAFRA

Neplatnost Rathova mandátu na radnici Hostivice bude řešit Ústavní soud

  • 10
Česká Suverenita napadla u Ústavního soudu rozhodnutí krajského soudu, podle kterého bylo neplatné loňské zvolení bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha zastupitelem Hostivice u Prahy. Rath dnes v Praze uvedl, že mu příliš nezáleží na tom, zda mandát získá, přeje si ale sjednotit rozhodování soudů.

O neplatnosti Rathovy volby rozhodl soud kvůli tomu, že část kandidátů uskupení Zdravá Hostivice si do voleb nezařídila ve městě trvalý pobyt (psali jsme zde).

Rath, který je nepravomocně odsouzen za korupci, se do zastupitelstva dostal jako jediný z uskupení, jehož byl lídrem. Proti vzniku jeho mandátu bylo podáno několik stížností. Soud dospěl k závěru, že Rathovo křeslo patří volební straně Středočeši2012. 

Předsedkyně senátu Olga Stránská v usnesení uvedla, že při zjišťování výsledků voleb nelze přihlížet k osmi kandidátům volební strany Zdravá Hostivice, kteří ke dni konání voleb neměli na území města trvalý pobyt, ani k hlasům, které byly pro tyto kandidáty odevzdány.

Česká Suverenita u soudu namítá, že v minulosti Krajský soud v Praze nepřipustil stížnosti na sestavení kandidátky podané až po volbách. „Pokud má někdo za to, že kandidátka byla předložena vadně, měl takovou stížnost podat neprodleně po registraci volebních kandidátních listin. Krajský soud v našem případě postupoval jinak a stížnost připustil, aniž vysvětlil, proč v minulosti postupoval opačně,“ uvedla strana v tiskové zprávě.

Soudy napříč republikou navíc podle Ratha rozhodují odlišně, takže v některých regionech nesplnění podmínek některými členy kandidátky nemá vliv na ostatní členy listiny. Míní proto, že v jiných krajích by mandát získal. „Já bych to nazval právním bordelem,“ uvedl. Na Ústavní soud se strana neobrací kvůli tomu, aby Rath získal mandát. „Nám je jedno, která varianta vyhraje, ale nechť Ústavní soud řekne, že platí jedno, nebo druhé,“ vysvětlil.

Rath bude za Českou Suverenitu kandidovat do Evropského parlamentu, na listině ho doplní například také bývalý poslanec za Věci veřejné a ČSSD Stanislav Huml. Předsedkyně Suverenity Jana Volfová dnes apelovala na nespokojené sociální demokraty, aby se připojili k jejímu uskupení. „Uvnitř ČSSD je řada lidí, kteří nechtějí být vítači. Vědí, co je národ, vlast. Já jim říkám: ‚Přijďte k nám, naše náruč je otevřená‘,“ konstatovala.