V Praze začala celoplošná deratizace potkanů, potrvá do října

  • 19
Ve vybraných lokalitách Prahy začala plánovaná plošná deratizace stokové sítě. Jako první je na řadě Praha 1, konkrétně Václavské náměstí a Vrchlického sady.

„Na letošní rok máme nachystáno 13,5 tisíc kilogramů nástrah, kterými ošetříme 13,5 tisíc kanalizačních vstupů,“ informoval mluvčí společnosti Pražské vodovody a kanalizace (PVK), která deratizaci zajišťuje, Tomáš Mrázek.

Deratizace startuje v Praze 1 na Václavském náměstí a ve Vrchlického sadech. Následně deratizátoři přejdou i do dalších lokalit a práce potrvají až do konce října. „Říjen je věnován kontrolám lokalit se zvýšeným výskytem potkanů a ošetření míst podle dodatečných požadavků hygienické stanice a odborů životního prostředí,“ řekl Mrázek.

Podle něj je pražská kanalizační síť domovem několika milionů potkanů a deratizací se jejich množství udržuje na přiměřené úrovni. Potkani se vyskytují i na povrchu, hlavně u popelnic a obecně tam, kde lidé vyhazují odpadky. „Dalšími problémovými místy jsou lokality obývané bezdomovci, kteří na pořádek příliš nehledí,“ dodal Mrázek.

Potkany PVK hubí přípravkem, ve kterém jsou obsaženy nástrahy vhodné do vlhkého prostředí jako pekařské drobky, kukuřice, čokoláda a také účinná látka antikoagulant.