Cizince strážníci zadrželi a předali Policii ČR.

Cizince strážníci zadrželi a předali Policii ČR. | foto: MPP Praha

Soud vyhostil cizince, který popsal sochu sv. Františka na Karlově mostě

  • 65
Soud vyhostil na tři roky cizince, který popsal sochu sv. Františka na Karlově mostě. Muži dále uložil půlroční podmínku a náhradu škody patnáct tisíc korun.

Osmačtyřicetiletý cizinec počmáral 2. září sochu na Karlově mostě arabským nápisem. 

„Na místě byl zadržen policisty, já jsem podal už 4. září návrh na potrestání a současně vydal soudní příkaz, který ještě ten den nabyl právní moci,“ upřesnil šéf Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 1 Jan Lelek.

Cizinec dostal nějakou dobu k vycestování. Tři roky se podle Lelka musí i v rámci Evropy chovat řádně. „Soud po třech letech bude zkoumat, zda vedl řádný život,“ dodal. Kdyby se ukázalo, že tomu tak není, hrozí mu půl roku vězení. Zpět do Česka nesmí, dopustil by se tak trestného činu. 

Kromě vyhošetění musí ještě zaplatit 15 tisíc korun. „Částka byla vyčíslena v podobě nákladů. Jedná se o památkově chráněný objekt, odstranění nápisu vyžaduje předepsané postupy,“ dodal Jan Lelek.

Cizinec se na místě hájil tím, že chtěl nápis jen přeložit arabsky hovořícím turistům (psali jsme zde). „To však nesnižuje jeho trestní odpovědnost,“ míní  Lelek. 

,