Na pomník vojevůdce I. S. Koněva v pražských Dejvicích někdo namaloval...

Na pomník vojevůdce I. S. Koněva v pražských Dejvicích někdo namaloval letopočty 1956 a 1968 (23. 11. 2017) | foto:  Jan Zatorsky, MAFRA

Pomník maršála Koněva v Praze 6 posprejovali vandalové

  • 138
Na pomník maršála Ivana Stěpanoviče Koněva na náměstí Interbrigády někdo červenou barvou napsal letopočty 1956, 1961, 1968 a 2017. V prvních třech případech jde o roky, kvůli kterým řada lidí vnímá sovětského vojevůdce jako kontroverzního.

Případem už se zabývají pražští policisté. „Věcí se zabýváme. Krátce před půl dvanáctou jsme přijali oznámení prostřednictvím tísňové linky 158,“ uvedla pražská policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Není to poprvé, co někdo Koněvovu sochu pomaloval. Například před dvěma lety se na podstavci objevil nápis „Heil Putin?“ rok před tím zase někdo sochu natřel růžovou barvou. 

Heil Putin? Pražskou sochu maršála Koněva opět počmáral vandal

Rok 1956 je s Koněvem spojený kvůli události z tehdejšího podzimu, kdy vedl brutální potlačení Maďarského povstání sovětskou armádou. 1961 může upomínat na jmenování Koněva velitelem Skupiny sovětských vojsk v Berlíně a výstavbu Berlínské zdi. Dále pak v roce 1968 zase Koněv zaštítil zpravodajský průzkum Československa před vpádem vojsk Varšavské smlouvy.

Poslední, současný rok 2017, může mít souvislost s pietou, která se u sochy konala 21. listopadu pod záštitou místopředsedy KSČM Josefa Skály, kam byla pozvána i vnučka maršála Anna Koněvová či zástupci ruské ambasády.

„Buď je to forma protestu, což si myslím spíš, nebo to může být provokace ze strany proruských trollů, kteří hledají záminku, jak téma napadnout na zítřejším zastupitelstvu,“ uvedl k poškození pomníku starosta Prahy 6 Ondřej Kolář

Radnice památník doplní dalšími informacemi o Koněvovi

Oficiální nápis na pomníku totiž připomíná jen Koněvovy zásluhy z druhé světové války, kdy velel vojskům Rudé armády na východní frontě. 

„Významný vojevůdce maršál Sovětského svazu Ivan Stěpanovič Koněv, dvojnásobný hrdina Sovětského svazu a hrdina Československé socialistické republiky, velitel vojsk 1. ukrajinského frontu, který zachránil 9. května 1945 Prahu před zničením,“ stojí na něm.

Někteří zastupitelé Prahy 6 chtěli v minulosti sochu z roku 1980 úplně odstranit. Nakonec rozhodli, že památník doplní o informace připomínající i druhou stránku Koněvova života (o sporu podrobně v článku Hrdina, nebo okupant? Sochu maršála Koněva letos doplní vysvětlivky).

„Radnice Prahy 6 zamýšlí na podstavec sochy maršála Koněva umístit další tři desky, které by v češtině, angličtině a ruštině popisovaly maršálovu úlohu během krvavého potlačení protikomunistického povstání v Maďarsku v roce 1956 a jeho roli během invaze Československa v roce 1968,“ řekl mluvčí Prahy 6 Ondřej Šrámek.

Vandalové pomník posprejovali také jen pár dnů poté, co prezident Miloš Zeman před odletem do Ruska vyjádřil Koněvovi úctu. O Koněvově pomníku mluvil v rozhovoru pro ruskou státní agenturu TASS.

„Maršál Koněv má mou úctu. Jsem zcela přesvědčen, že jeho památník musí být v Praze, tak jako množství dalších památníků těm, kteří bojovali za osvobození našeho národa, včetně osvobození Prahy. Lidé, kteří se pokoušejí přepisovat naše dějiny, tyto dějiny nechápou,“ řekl Zeman a dodal, že takoví fanatici jsou v každém státě. V Česku jich ale podle něj není mnoho (o Zemanově rozhovoru zde).

,