Žena na Příbramsku po smyku neovládla auto a sjela do rybníka. Policisté...

Žena na Příbramsku po smyku neovládla auto a sjela do rybníka. Policisté neváhali, skočili do vody a vytáhli ji z potopeného vozu. (9. prosince 2021) | foto: Policie ČR

Z auta v rybníce byla vidět jen kola. Řidičku tahali z ledové vody policisté

  • 18
Řidička na Příbramsku dostala smyk a auto skončilo na střeše v rybníce. Policisté neváhali a vydali se pro ni do ledové vody doprostřed rybníka, kde autu koukala z vody už jen kola. Řidičku vyprostili, vytáhli na břeh a záchranářům se ji poté podařilo oživit.

Nehoda se stala ve čtvrtek, krátce po jedenácté hodině dopoledne mezi obcemi Úklid a Bor na Příbramsku. Řidička dostala smyk a s autem skončila na dně Úklidského rybníka.

„Policistům se po příjezdu na místo naskytl obrázek téměř utopeného vozidla, střechou ke dnu, vzdáleného zhruba šest až sedm metrů od břehu. Z havarovaného auta byla vidět pouze zadní kola,“ popsala policejní mluvčí Vlasta Suchánková.

Policisté na nic nečekali a ihned začali konat, neboť nebylo pochyb o tom, že se uvnitř potopeného auta stále nachází řidička. S pomocí tzv. házecího vaku, který je součástí vybavení každého policejního auta, začali sestupovat ledovou vodou k potopenému vraku a prohledávat jej.

„Podařilo se jim otevřít oboje přední dveře, na sedadlech se však nikdo nenacházel, až následně po otevření zavazadlového prostoru viděli ženu na zadních sedačkách. Přes zadní dveře spolujezdce ji zcela promočenou a v bezvědomí vytáhli na břeh, kde ji okamžitě začali oživovat,“ vylíčila dramatické chvíle mluvčí.

Sníh komplikoval život řidičům

Kvůli nepříznivému počasí řešili policisté ve Středočeském kraji ve čtvrtek 162 nehod. Z toho jen 5 na dálnicích. Přímo na Příbramsku se ten den stalo rovnou 9 nehod.

V resuscitaci následně pokračovali přivolaní záchranáři. Ženu se jim podařilo oživit a převezli ji do nemocnice, kde byla uvedena do umělého spánku.

Rybník poté ještě prohledali hasiči kvůli možnosti, že by se ženou cestovaly v autě ještě další osoby. Což bylo následně vyloučeno i svědeckými výpověďmi.

Nasazení policistů Terezy Zrůbkové, která je u sboru dva roky, a Radka Pečeného, který je u středočeské policie pět let, chce ocenit i jejich krajský ředitel Václav Kučera. „S oběma se chci v nejbližší době setkat a poděkovat jim osobně, a to i formou finanční odměny, kterou si opravdu zaslouží,“ uvedl Kučera.  

Policisté se po zásahu převlékli do suchého oblečení a následně si dosloužili svou 24hodinovou službu, v rámci které řešili i další oznámení.