V Praze 14 začala fungovat nová vlaková zastávka Praha-Rajská zahrada. (10....

V Praze 14 začala fungovat nová vlaková zastávka Praha-Rajská zahrada. (10. prosince 2023). | foto: ČTK

Vlaky již staví na zastávce Rajská zahrada, lávka k metru čeká na dokončení

  • 14
Na nové vlakové zastávce Rajská zahrada v Praze již staví vlaky a mohou ji využívat cestující. Příměstské vlaky ve směru na Kolín, Mělník či Milovice a opačným směrem na Masarykovo nádraží na stanici zastavují v intervalu 10 až 15 minut ve špičce ve všední dny a 15 až 30 minut o víkendech a mimo špičku.

Stanici metra B Rajská zahrada spojí se zastávkou lávka, která bude dokončena na jaře příštího roku. Železniční zastávku buduje Správa železnic (SŽ) a lávku financuje hlavní město.

Ve stanici budou zastavovat linky S2, S3, S9, S22 a S34. „Jízdní dobou 13 minut vlaky směle konkurují metru, jehož jízdní doba mezi Rajskou zahradou a Náměstím Republiky je o tři minuty delší. Linka S9 bude v tomto úseku mezi hlavním nádražím a Lysou nad Labem v provozu jen ve špičkách v hodinovém intervalu,“ sdělil Filip Drápal, mluvčí organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD.

Na zastávku se lidé dostanou po nové lávce. Zatím to půjde pouze z Hutí. Druhá část lávky přes Chlumeckou ulici k metru B Rajská zahrada bude dokončena a otevřena v prvním čtvrtletí příštího roku. „Dočasně je nutné použít pro přístup ke stanici metra a na sídliště Černý Most stávající podchod pod Chlumeckou,“ uvedl Drápal.

Přechod silnice a kolejí budou tvořit dvě ocelové lávky zakončené dvěma věžemi, ve kterých budou výtahy a schodiště. Šířka lávek je naplánována na 3,75 metru a schodišť na 1,75 metru. Lávky budou přes Chlumeckou měřit 49,35 metru a přes železnici k nástupištím to bude 20,27, respektive 16,73 metru.

Vlaková stanice ve Vysočanech po opravě znovu funguje, nedaleko vznikla další

Na zastávce budou umístěny také nové navigační systémy, které nyní Ropid testuje. Na lávce navedou cestující k jednotlivým nástupištím, výtahům i východům. Pro směrové tabule zde budou poprvé použity prototypy prosvětlených nosičů, které Ropid otestuje také ve stanici metra B Palmovka. Součástí má být i velká prosvětlená kostka se symboly příměstského vlaku, tedy písmenem S.

,