Policie zadržela dva muže při úpravě bankomatu, technik změnu nepoznal

  • 170
Díky oznámení kolemjdoucího zadrželi pražští kriminalisté dva muže krátce po té, co do bankomatu na Žižkově instalovali čtecí zařízení. Podle policie použili nový způsob takzvané skimmovací technologie, kterou nebyl schopen odhalit ani technik banky.

Na divné chování dvou mužů u bankomatu v Táboritské ulici upozornil policii jeden z kolemjdoucích.

Dvojici cizinců se policistům podařilo vypátrat nedaleko bankomatu. Našli u nich vysílačky a nástroje určené k instalaci skimmovacího zařízení, tedy podvodné čtečky karet.

„Oba jednačtyřicetiletí muži skončili na policejní služebně, kde se ke skimmování přiznali. Kriminalisté s nimi zahájili trestní stíhání pro trestný čin neoprávněné opatření, padělání a pozměnění platebního prostředku,“ sdělil mluvčí policie Jan Daněk. Za to jim hrozí až osm let.

Přivolaný technik banky nejdříve ani nepoznal, že bylo do bankomatu instalováno podvodné zařízení.

Podle kriminalistů šlo o novou techniku, která je téměř neodhalitelná.

„Zařízení se vkládá přímo do útrob bankomatu místem, kterým se vsouvá platební karta. Kamera ke snímání zadávaného PIN byla vložena do osvětlení bankomatu a dokonce napojena na elektrickou energii z něj. Nebylo tedy již potřeba externí zdroj jako v klasických případech,“ popsal Daněk.

Proti podvodu se lze podle policie bránit tím, že si při zadávání kódu budou lidé bránit číselník rukou, nebo budou peníze vybírat bezkontaktně, což už některé bankomaty také umožňují.