Na silnicích hrozí námraza, varují silničáři (ilustrační snímek).

Na silnicích hrozí námraza, varují silničáři (ilustrační snímek). | foto: Jiří Salik Sláma, MAFRA

Řidiče čeká námraza, prasklá kolej omezila vlaky na Nymbursku

  • 9
Kvůli namrzajícím vozovkám musejí jezdit opatrně řidiči ve středních Čechách. Zvýšenou opatrnost cestáři doporučují i na hlavních tazích. Místy se také objevuje mlha. Kvůli prasklé koleji je omezen provoz na železniční trati mezi Lysou nad Labem na Nymbursku a Starou Boleslaví u Prahy.

Motoristé musejí být obezřetní během dopoledne na teplické dálnici D8 a na rychlostních komunikacích R4, R6, R7 a R10, informovalo Ředitelství silnic a dálnic.

K opatrnosti cestáři nabádají i na menších silnicích na Benešovsku, Berounsku, Kladensku, Mělnicku, Mladoboleslavsku, Příbramsku, Rakovnicku a v okolí Prahy.

Jízdu místy komplikuje mlha, která se dopoledne vyskytuje na Berounsku, Kladensku a Rakovnicku.

Vlaky u Staré Boleslavi jezdí po jedné koleji

Železniční dopravu narušila kolem 05:30 u Staré Boleslavi prasklá kolej, vlaky tam jezdí po jedné koleji. Omezení potrvá zřejmě do 13 hodin.

"Nejdříve se to projevilo jako závada zabezpečovacího zařízení, hlásilo to neustále obsazenou kolej, takže tam vyjeli naši technici, kteří zjistili, že se jedná o lom kolejnice," uvedl Marek Illiaš ze Správy železniční dopravní cesty.

Podle něj je možné, že závada má souvislost s chladnějším počasím. "Nevíme, jestli tam nebyla nějaká dlouhodobější vnitřní vada materiálu, každopádně mohlo se to projevit i kvůli mrazu," dodal.

Teploty ve Středočeském kraji se pohybují od minus osmi stupňů do nuly, na většině území je polojasno a vane slabý vítr.

,