ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: František Vlček, MAFRA

Zatím nedorostlý luční trávník někdo posekal, radnici stál desítky tisíc

  • 393
Snahy městské části Praha-Zličín o zlepšení životního prostředí zmařil neznámý člověk se sekačkou. Posekal louku u dětského hřiště, která se mu zřejmě zdála neupravená. Záměrně vysetý luční porost ale potřebuje pár let, než doroste do žádané podoby.

Zeleň u sadu Třešňovka mezi ulicemi Milotická a K Třešňovce mělo doplnit luční kvítí a porost proti erozi.

Jenže nedorostlá tráva zřejmě u místních obyvatel vyvolala dojem, že se o louku nikdo nestará. Proto někdo vzal údržbu parku do svých rukou a trávník z osmdesáti procent posekal. 

„Tento zásah významně ovlivnil další vývoj lučního porostu a zcela nevratně poškodil letničkové výsevy, realizované dílo tedy bylo částečně znehodnoceno,“ uvedla tajemnice úřadu Jarmila Hindová.

Radnice odhadla škodu na třicet tisíc korun, z toho důvodu podala trestní oznámení na neznámého pachatele a po samozvaném zahradníkovi již pátrá policie.

„Ve věci byly zahájeny úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu poškození cizí věci,“ sdělil policejní mluvčí Jan Daněk.

Na zatravnění sadu začala radnice pracovat na podzim 2018, kdy proběhlo první chemické odplevelení. Následně byl založen luční trávník, který ale potřebuje pár let, než dostatečně zaroste.

„Proces vývoje společenstva květnaté louky či trávo-bylinných směsí trvá několik let. Finální kontrola díla se tak provádí za jeden až dva roky. Luční květiny mají pomalý počáteční vývoj,“ dodala Hindová.

Luční porost začíná být u správců veřejné zeleně oblíbený díky tomu, že nevyžaduje takovou péči a množství vody jako klasický trávník. Zličínská radnice se proto rozhodla posečenou plochu obnovit.