ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: František Vlček, MAFRA

Praha denně poskytne nocleh více než 600 lidem bez domova, lůžka má i v nemocnicích

  • 1
Praha zahájila v prosinci loňského roku zimní humanitární opatření pro lidi bez domova, která budou fungovat až do konce letošního března. Hlavní město posílilo terénní služby a navýšilo oproti loňsku také počet lůžek pro lidi bez domova z 598 na 620. Poprvé zajistilo i krizová lůžka v nemocnicích.

Ta město zřídilo v Nemocnici Na Františku a v Nemocnici následné péče ve Vysočanech.

„Největší zatěžkávací zkouškou, kterou jsme zatím prošli, byl zvýšený průtok Vltavy, kvůli kterému byla 14 dnů mimo provoz noclehárna na lodi Hermes. Souběžně s tím udeřily i ty nejsilnější mrazy. Situaci jsme ale díky zaměstnancům našeho Centra sociálních služeb skvěle zvládli,“ uvedla náměstkyně primátora Alexandra Udženija, která má tuto problematiku v gesci.

Spí pod metrem, mají slepice i záhony. Jak žijí bezdomovci na okraji Prahy

Centrum sociálních služeb Praha, které poskytuje ubytovací zařízení a propojuje organizace zapojené do systému zimních humanitárních opatření, na svém dispečinku přijala už okolo 4 500 hovorů s denními a hygienickými centry, terénními programy, nemocnicemi, kurátory či Městskou policií Praha a Policií ČR.

Mimo to eviduje také kapacity a potřeby jednotlivých zařízení a vede Intervenční tým, který například spolupracuje s nemocnicemi při propouštění osob bez domova po ošetření či hospitalizaci.

Česká města trápí nová generace bezdomovců. Jsou mladší a agresivnější

„Osobně jsem navštívila naše noclehárny, kde poskytujeme útočiště lidem bez domova. Musím říct, že fungují perfektně a opravdu smekám před všemi, kteří v rámci našich zimních opatření poskytují péči a pomáhají. Ať už zaměstnancům našeho centra, Armádě spásy, Naději, Arcidiecézní charitě, Sananimu a Drop Inu, Medikům na ulici a mnoha dalším,“ uvádí náměstkyně Alexandra Udženija.

Ani při mrazivých nocích někteří bezdomovci o lůžko v noclehárně nestojí

Noclehárna Kloubovy domy eviduje 5 000 noclehů, Noclehárna Michle 5 500, loď Hermes i přes zmiňovaný čtrnáctidenní výpadek už poskytla bezmála 7 500 noclehů. V Troji našlo nocleh dohromady už více než 8 000 lidí a ve Vladimírově ulici okolo 800. Své velké využití našla také hygienická centra v Michli a v Malešicích.

„Zimní humanitární opatření 2023/2024 zatím probíhají velmi dobře, s dostatečnou kapacitou a příkladným nasazením. Máme před sebou ale ještě pár týdnů, takže nepolevujeme a věřím, že letošní opatření zvládneme,“ dodal ředitel Centra sociálních služeb Praha Roman Béla.