VIDEO: V Sapě kontrolují petardy, ty nebezpečné nabízel hned první prodejce

  • 43
Policisté ve spolupráci s celníky a s Českou obchodní inspekcí od rána kontrolují prodejce zábavní pyrotechniky v pražské tržnici Sapa. Nedostatky objevili hned u prvního prodejce, který prodával nebezpečnou pyrotechniku lidem bez osvědčení.

U prvního obchodníka v pražské vietnamské tržnici Sapa v Libuši objevila inspekce petardy v kategorii nejvyššího stupně ohrožení F4, se kterými může manipulovat jen odborník s průkazem odpalovače pyrotechniky.

Obchodník ale zboží prodal zákazníkovi, který neměl žádné potřebné povolení.

„V provozovně v pražské Libuši pracovníci České obchodní inspekce (ČOI) zjistili, že prodejce prodává pyrotechniku 4. třídy osobě, která k tomu nebyla oprávněna,“ sdělil mluvčí policie Tomáš Hulan.

Byl to stejný prodejce, který před několika dny redaktorovi iDNES.cz prodal nebezpečnou pyrotechniku bez kontroly občanského průkazu či osvědčení

U tohoto obchodníka ČOI zjistila nedostatky také v minulosti. K prodeji nejvyšší kategorie pyrotechniky ale povolení živnostenského úřadu měl.

„Dále se bude kontrolovat správného uložení pyrotechniky a zda je dodrženo maximální množství prodávaného zboží,“ dodal Hulan s tím, že kontroly budou pokračovat až do 31. prosince.

O trestu pro obchodníka ČOI rozhodne v dalších dnech, až po úplné kontrole. 

Češi petardám nefandí

Podle internetového průzkumu společnosti Nielsen Admosphere nejsou Češi nákupu petard nakloněni.

Každoročně dělobuchy nakoupí pouze 17 procent z dotázaných a jen 13 procent si myslí, že by měla být zábavní pyrotechnika volně prodejná.

Z lidí, kteří si petardy na silvestra nakonec koupí, méně než polovina kontroluje datum spotřeby a celá třetina kupujících dokonce uvedla, že datum spotřeby nikdy nekontrolují.

Reportérovi iDNES.cz se podařilo koupit na tržnici v Libni pyrotechniku, se kterou mohou manipulovat jen odborníci. Pro petardy pak přijeli policisté.

27. prosince 2018

SMLSALOVINY aneb jak žít a přežít

Sledovat další díly na iDNES.tv