Trojice dealerů nabízela i klefedron, drogu nočního života a „chemsexu“

  • 16
Při silniční kontrole řidiče kurýrní služby přišli policisté na stopu tří dealerů drog, kteří působili v Kladně, v Praze a na dalších místech Středočeského kraje. Zájemcům prodávali extázi, kokain a také novou drogu klefedron. Měli nejméně třicet stálých odběratelů, za obchod s drogami jim nyní hrozí až deset let vězení.

Podle policejní mluvčí Michaely Richterové drogy obstarával šestadvacetiletý řidič kurýrní služby, který je po telefonické domluvě předával ženám ve věku 23 a 53 let. Ty pak zboží distribuovaly zájemcům.

Trojice intenzivně spolupracovala nejméně rok a stihla zobchodovat asi tisíc tablet.

„Muž jakožto řidič kurýrní služby pravidelně obstarával pro sebe a pro obě ženy větší množství extáze v počtu minimálně sto až pět set tablet,“ uvedla mluvčí s tím, že tablety pak dodávali nejméně třiceti pravidelným odběratelům.

Drogy jsou v EU dostupnější než před covidem. Česko vede v pervitinu i marihuaně

„Jednoho dne ale kurýr zásilku odběratelkám do Kladna nedovezl, neboť byl kladenskými policisty zastaven ke kontrole. Ti u něj v autě nalezli tašku s kapesní digitální váhou, prázdné igelitové sáčky, jeden s obsahem kokainu a skoro 500 barevných tablet, které posléze zajistili,“ sdělila mluvčí.

Expertiza odhalila 300 tablet extáze a téměř 200 tablet nové drogy klefedron. Ta má podobné účinky jako pervitin.

Novinka na seznamu zakázaných látek

„Klefedron je chemická stimulační látka z řady látek vyrobených v Číně nebo Indii na bázi amfetaminu, tedy povzbudivých látek často používaných pro noční život a takzvaný chemsex. Ten je rozšířený v komunitě mužů majících sex s muži,“ řekl portálu iDNES.cz národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil.

Klefedron je převážně ve formě tablet, podle Vobořila ale není vyloučeno, že se droga zpracovává i v jiných formách, například k nitrožilnímu použití. Nové drogy se podle něj objevují, protože se lidé snaží obejít seznam zakázaných látek. Na ten se za rok dostanou desítky nových, sdělil Vobořil.

Dealerem byla i „babička“

Dopadení dealeři si drogy předávali především v Kladně, ale také na více místech ve Středočeském kraji i v Praze. Obviněný kurýr kromě tablet extáze distribuoval i kokain.

Marihuana už mladé tolik neláká, výjimkou mezi drogami je kokain

Přes 250 tablet extáze našli policisté při domovní prohlídce u třiapadesátileté ženy, které odběratelé drogy přezdívali „babička“, zajistili také hotovost a poznámkový blok. U mladší ženy pak zajistili 30 tablet, digitální váhu, sešit s poznámkami a rostlinný materiál zelené barvy.

Trojice je obviněná z trestného činu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Hrozí jí až deset let vězení.