V pražské zoo se narodilo mládě hrabáče kapského.

V pražské zoo se narodilo mládě hrabáče kapského. | foto: Zoo Praha

V pražské zoo se narodilo mládě hrabáče, jeho náročný odchov je raritou

  • 7
Pražská zoo se těší z dalšího přírůstku, v neděli se tam samičce hrabáče kapského Kvídě narodilo mládě. Podle ošetřovatelů je v pořádku, samo pije mléko od matky a je aktivní. Na malého hrabáče nyní dohlíží chovatelé. Expozice s Kvídou je dočasně nepřístupná, protože společně s mládětem potřebují klid.

Očekávané mládě se narodilo v Zoo Praha v neděli ráno. Po narození vážilo 1 450 gramů a měřilo na délku 54 cm, což jsou přiměřené proporce novorozeného hrabáče.

„Malého hrabáče jsme na svět přivítali v neděli v 9:12, porod proběhl rychle, mládě se od matky poprvé napilo v poledne a nyní se snaží pít v rozmezí jedné až dvou hodin. Jeho pohlaví zatím neznáme, odhalí jej teprve rozbory DNA z odebrané srsti,“ raduje se z nového přírůstku v Zoo Praha její ředitel Miroslav Bobek.

Chov hrabáčů v lidské péči je poměrně náročný, proto v prvních dnech po narození na ně i matku nepřetržitě dohlíží chovatelé, aby pravidelně pilo a aby jej samice například nedopatřením nezalehla. První čtyři dny života jsou podle pražské zoo pro zdárný odchov klíčové.

„Samice Kvída o svého aktuálního potomka pečuje na svůj druh nadstandardně – častěji si lehá, aby se mohlo napít, olizuje jej a stimuluje jej tak k vyměšování,“ popisuje mateřskou péči samice hrabáče kurátorka kopytníků Barbora Dobiášová.

Samice Kvída z pražské zoo

Sedmnáctiletá Kvída dosud úspěšně odchovala tři mláďata, otcem toho současného je stejně jako u všech předchozích třináctiletý samec Draco. Mládě narozené před několika dny je už jejich čtvrtým.

Pro hrabáče je typický noční život, den většinou prospí ve své noře. Živí se termity a mravenci. Nejen tato potravní specializace z něj činí chovatelsky náročný druh, v lidské péči proto patří k těm vzácněji chovaným. Hrabáči žijí samotářsky, kromě období páření žijí i v Zoo Praha samice Kvída a samec Draco odděleně.

Kvůli klidu mláděte a matky je nyní expozice dočasně zakryta. Hrabáče Draca mohou návštěvníci vidět v jeho samostatné ubikaci pavilonu Africký dům v horní části areálu.