Vytížená výjezdová stanice hasičů v Holešovicích už nebude ostudou města. Místo dřevěné boudy z roku 1942 zde už od konce srpna vzniká nová moderní budova za 350 milionů korun, která má začít sloužit v průběhu roku 2021. | foto: Vizualizace: HZS Praha

Pražští hasiči dostanou miliony, v Holešovicích vznikne nová stanice

  • 2
Pražský magistrát letos pošle na obnovu základen hasičů 100 milionů korun. Peníze dá i ministerstvo vnitra, pod které hasičský záchranný sbor spadá. Nejdůležitějším projektem je výstavba zcela nové výjezdové stanice v Holešovicích. Nové zázemí má vzniknout i v Satalicích, velké investice pak zamíří do stanice ve Strašnicích.

Z nejčerstvějších dat pražských hasičů vyplývá, že museli jen za třetí čtvrtletí uplynulého roku vyjíždět k více než 2 700 událostem po celé metropoli.

Kromě více než čtyř stovek požárů je zaměstnalo také množství zásahů u dopravních nehod nebo třeba při úniku nebezpečných chemických látek.

Tak vysokému nasazení však musí odpovídat kromě dostatečného vybavení i kvalitní zázemí. To ale v mnoha stanicích rozhodně není na vysoké úrovni.

„Pro výraznou modernizaci a rozvoj pražských hasičů a jejich základen je důležité získat další prostředky,“ přiznává problémy s nedostatkem financí mluvčí pražských hasičů Martin Kavka.

Alespoň zčásti mají tento dlouhodobý deficit řešit desítky milionů korun, které aktuálně vyhradil magistrát z rozpočtu na rok 2020 právě na obnovu zázemí hasičů.

Konkrétně 80 milionů korun poputuje do rekonstrukcí jejich budov. Zásadní úprava čeká zejména velmi vytíženou základnu na Petřinách v Praze 6. Letos ji čeká obnova střechy za 5,6 milionu korun a také podlah garáží za 18,9 milionu.

Velké investice míří i do stanice v Průběžné ulici ve Strašnicích. V areálu vznikne jedna zcela nová budova. V první fázi je na projekt vyčleněno 26 milionů korun.

Na letošek jsou v plánu i další projekty, každý v hodnotě kolem pěti milionů korun. Střecha se bude opravovat třeba také ve stanicích Sokolská v Praze 2, na Chodově nebo v Satalicích. Kompletního zateplení budovy a nové fasády se zase dočkají hasiči v Krči.

Holešovické provizorium

Aktuálně nejzásadnějším projektem pražských hasičů je však výstavba zcela nové výjezdové stanice v Argentinské ulici v Holešovicích. Začala už loni v srpnu a práce by měly skončit v létě roku 2021.

Dosavadní dřevěný objekt pochází z období protektorátu z roku 1942 a původně byl koncipovaný jako provizorium na pět let. Podle zástupců sboru byl dlouhodobě nejhorší základnou v celé republice.

V Bubnech vznikne čtvrť pro 25 tisíc lidí, nabídne park i koncertní síň

V první fázi zde nyní vzniká výjezdová stanice pro hasiče, následovat má budování administrativního objektu a v plánu je umístit do nového areálu i základnu záchranářů. Náklady na stavbu byly vyčísleny na 350 milionů korun. A zatímco magistrát obvykle platí rekonstrukce stávajících hasičských budov, neboť většinu z nich vlastní, v tomto případě finance poskytne ministerstvo vnitra, pod které hasiči spadají.

Právě postupné slučování zázemí hasičů se záchrannou službou, které se v současnosti připravuje v Holešovicích, má pokračovat také na dalších místech.

Výhodou je lepší koordinace při mnoha společných výjezdech, zároveň se ušetří za provoz. V příštích letech by tak měly nově vzniknout propojené základny třeba ve Vysočanech nebo Stodůlkách.

Nové zázemí v Satalicích

V hlavním městě slouží u profesionálních jednotek HZS zhruba 600 hasičů. Kromě toho zde funguje také 35 dobrovolných jednotek.

S výjimkou Prahy 1 nejčastěji působí v malých čtvrtích na okraji hlavního města. Jednou z nich je i ta v Satalicích, která dosud sídlí ve stísněných podmínkách v rámci zdejší základny profesionálních hasičů. To by se ale už brzy mělo změnit.

Zdejší radnice totiž pořídila vhodný pozemek, na kterém má vzniknout nová hasičárna s dostatečným prostorem pro služební vozy a další vybavení či také klubovna o rozměrech deset na deset metrů. V ní by se pravidelně scházeli členové místního oddílu mladých hasičů, kterých je nyní už čtyřicet.

„Projekt získal stavební povolení a byl už také vybrán zhotovitel stavby. Objekt je navržen jako zděný se dvěma podlažími. Předpokládáme zahájení výstavby letos na jaře a dokončení v průběhu roku 2022,“ slibuje náměstek primátora pro bezpečnost Petr Hlubuček (Spojené síly pro Prahu / STAN). 

Mluvčím roku je Martin Kavka od pražských hasičů

Výstavba hasičské zbrojnice vyjde na 30 milionů korun, z toho hlavní město přislíbilo přispět částkou 16,5 milionu korun. Dohromady tak Praha letos vloží do obnovy zázemí hasičů téměř 100 milionů korun.

Mimo to rozpočet hlavního města počítá s dalšími 41 miliony, které využijí dobrovolní hasiči po celé Praze na řadu dalších menších projektů. Je potřeba například dovybavení cisternami nebo drobnější rekonstrukce zázemí.

Pražští profesionální hasiči sídlí v deseti výjezdových stanicích rovnoměrně rozložených po celé metropoli: v Sokolské, na Petřinách, v Holešovicích, na Chodově, ve Strašnicích, Krči, Košířích, Radotíně, Satalicích a v Modřanech. Jejich provozní náklady vycházejí zhruba na 600 milionů korun ročně.