Impozantní je stavba především v noci, kdy je osvětlena.

Impozantní je stavba především v noci, kdy je osvětlena. | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Hackeři napadli informační systémy městské části Prahy 3 a Povodí Vltavy

  • 14
V úterý napadli hackeři informační systémy městské části Prahy 3 i státního podniku Povodí Vltavy. Nutné fungování podniku bylo zachované, nedošlo ani k ohrožení přehrad či dodávek povrchové vody. Úřad městské části bude kvůli kybernetickému útoku ve středu uzavřen.

Úřadu městské části Praha 3 nefungují webové stránky, občanům  nepřicházely odpovědi na e-maily. „Počítačové systémy Prahy 3 v úterý čelily masivnímu útoku. Viry se bohužel nešíří jen mezi lidmi,“ informovala městská část.

Radniční síť byla odpojena od internetu a nápravy se ujali pracovníci odboru informatiky. Ve středu proto bude úřad městské části uzavřen.

Obdobnému problému čelil i informační systém státního podniku Povodí Vltavy. Nezbytné fungování podniku však zůstalo zachováno a nedošlo k ohrožení manipulace na přehradách. Ohroženy nebyly ani dodávky povrchové vody pro pitné účely či pro jiné odběratele.

„Situaci od úterního dopoledne intenzivně řešíme s vedením státního podniku a IT specialisty. Útokem nebyly dotčeny prvky kritické infrastruktury, jako jsou vodní díla, jejichž systémy jsou právě z bezpečnostních důvodů fyzicky odděleny od prostředí informačních systémů podniku,“ upřesnil ministr zemědělství Miroslav Toman.

Hackeři využili karantény a útočí, zaměstnanci na home office se neumí bránit

Kybernetický útok znemožnil fungování spisové služby, e-mailů a dalších interních systémů státního podniku.

„O problému jsem informoval vedení Ministerstva zemědělství a příslušné bezpečnostní a IT pracovníky. Informaci jsme také předali Národnímu úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost. V tuto chvíli situaci řešíme, nicméně nevím, jak dlouho bude problém trvat,“ doplnil generální ředitel Povodí Vltavy Petr Kubala.

Podle mluvčího Ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého dostali informaci o útoku také ředitelé dalších podniků Povodí.