Do pražských ulic vyjela tramvaj Václava Havla, připomíná české úspěchy

  • 12
Do ulic hlavního města vyjela speciálně vyzdobená tramvaj k třicátému výročí zvolení Václava Havla českým prezidentem. Vůz připomíná i největší úspěchy Česka za posledních 30 let, jako jsou vstup do NATO, vítězství hokejistů na olympijských hrách v Naganu nebo vstup do Evropské unie.

Pod záštitou magistrátu tramvaj vypravil pražský dopravní podnik (DPP) ze smyčky u Výstaviště v Bubenči okolo 9. hodiny. Slavnostního uvedení tramvaje do provozu se zúčastnil dosluhující primátor Zdeněk Hřib (Piráti), ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský a ředitel Muzea paměti XX. století Jan Kalous.

„Václav Havel byl prvním prezidentem samostatné České republiky, ale jeho názory a postoje jsou aktuální i po 30 letech od jeho zvolení,“ uvedl primátor.

Interiér vozu zdobí citáty Václava Havla, které zdůrazňují jeho přínos pro Českou republiku, připomenuty jsou i významné milníky v historii Česka.

V Charkově už vozí cestující první tramvaj, kterou městu darovala Praha

Zvenku je celý vůz zahalen v české vlajce. Tramvaj bude fungovat na různých linkách podle potřeby, cestující se v ní budou moct svézt po celý letošní rok.

,