Torzo tanku od Davida Černého v Praze 5 zůstane

  • 45
Torzo ruského tanku na náměstí Kinských v Praze 5 s velkou pravděpodobností zůstane. Rozhodli o tom ve středu radní městské části a samotný umělec David Černý s ponecháním tanku na místě taktéž souhlasí. Ponechání torza ještě projednají pražští památkáři.

Umělec David Černý umístil torzo tanku na náměstí Kinských úterní ráno 20. srpna a původně měl povolení jen na dva dny. Radním se však nápad zalíbil.

„Na radě jsme přijali usnesení, kde jsme řekli, že tam tank může zůstat,“ řekl starosta Prahy 5 Pavel Richter (TOP 09) s tím, že bude záležet na tom, jestli tank nebude vadit památkářům.

Sám David Černý podle starosty s trvalým umístěním tanku na Smíchově souhlasí a svůj výtvor má na náměstí Kinských nechat bezplatně. Taktéž si podle Richtera myslí, že by se k tanku neměla přidávat žádná doplňující a vysvětlující tabulka. Tak to bylo třeba nedávno u pomníku maršála Koněva, kam umístila Praha 6 vysvětlivky a zvedla se vlna nevole od ruské ambasády i dalších lidí.

„Přeji si, aby tady existovala konkrétní připomínka toho, že v srpnu 1968 nešlo o žádnou ‚bratrskou pomoc’, ale regulerní invazi, během které umírali lidé po celém Československu,“ vyjádřil se nakonec Pavel Richter.

Tank není na náměstí novinkou

Umělec David Černý náměstí Kinských dobře zná. V roce 1991 totiž namaloval narůžovo celý sovětský tank, který zde stál na podstavci. Ten však nakonec z místa městská část nechala odstranit.

Dále v roce 2001 umístil Černý na náměstí růžové torzo tanku, které odsud také zanedlouho zmizelo. Následně se na Smíchově objevil tank ještě v roce 2008 na krátkou dobu a nyní v srpnu 2018.