ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Alexandr Satinský, MAFRA

Na pražském Chodově začne v pátek oprava D1, potrvá do října

  • 27
V pátek začne oprava devíti kilometrů dálnice D1 u pražského Chodova. Rekonstrukci, při které bude kompletně vyměněn povrch a infrastruktura dálnice včetně odpočívek, provede za 423 milionů korun stavební společnost Eurovia. Práce by měly být hotovy v první polovině příštího roku. Opravovat se bude úsek mezi kilometry 2,3 a 11,2.

V plánu je kompletní výměna povrchu vozovky, sanace mostů, oprava odvodnění, dílčí opravy podkladních vrstev, dopravního značení, protihlukových stěn a veřejného osvětlení. Stavaři budou postupně pracovat také na dvou odpočívkách.

„Práce byly rozděleny do několika navazujících etap dle postupu prací tak, aby byl v místě maximálně možně zachován provoz. Každopádně práce se neobejdou bez dopravního opatření v místě, které zaručí dostatečný a bezpečný prostor pro provedení prací a bezpečnost pracovníků,“ uvedla mluvčí stavební společnosti Iveta Štočková.

S postupem stavebních prací se bude měnit dopravní opatření v místě. Doprava bude vedena převážně v režimu 2+1+1 jízdní pruh. Práce zasáhnou také do sjezdů a nájezdů na dálnici konkrétně v místě sjezdu Šeberov, Chodov. Tento bude v první fázi uzavřen a budou vyznačeny objízdné trasy. Na konci srpna pak bude několik dní uzavřena větev z Pražského okruhu na Brno a doprava povede po vyznačených objízdných trasách.

Tyto práce jsou naplánovány do letošního října. Následně bude provoz v místě plně obnoven na zimní přestávku. Další fáze prací se pak uskuteční v létě 2020.

Rekonstrukce není součástí celkové modernizace dálnice D1. Ta teď komplikuje provoz na pěti rozestavěných úsecích, práce na dalších dvou se připravují. Práce byly zatím kompletně provedeny na třinácti úsecích. Opravy by měly být dokončeny v roce 2021.

,