Hromadná nehoda, požár, zranění. Záchranáři a hasiči cvičili v Blance

  • 0
Hasiči, záchranáři a policisté v noci na neděli cvičili v uzavřeném tunelu Blanka v Praze. Fiktivně se zde srazil autobus s několika auty a následně vznikl požár, na místě byl vysoký počet zraněných. Akce ukázala připravenost spolupráce všech složek. Blanka je pro řidiče opět otevřena od brzkého rána.

„Dle připraveného scénáře taktického cvičení zahrnovala dopravní nehoda autobus, pět osobních vozidel včetně vozidla převážející chráněnou osobu a na pět desítek zraněných osob,“ popsal mluvčí pražskýh hasičů Daniel Fík.

Cvičení proběhlo v rámci běžné udržby tunelového komplexu Blanka v části Bubenečského tunelu. Hasiči ho několik měsíců připravovali. Naposledy v Blance cvičili v loňském roce, letos přizvali další složky intergrovaního záchranného systému (IZS).

Do akce se zapojili hasiči, záchranáři a policisté, kteří prověřovali společnou spolupráci a metodu třídění START (odhad a označení závažnosti poranění a stanovení pořadí k transportu) v návaznosti na vyproštění zraněných, ale také schopnosti velitelů. Dobrovolníci z řad studentů vysokých škol a příslušníků složek IZS sehráli účastníky nehody. Celkem na místě bylo zhruba 200 lidí.

Při cvičení hasiči likvidovali požár části autobusu a auta. Společně se záchranáři zachraňovali cestující z dopravních prostředků, a pak odstraňovali následky nehody. Celou situaci také komplikoval simulovaný výpadek spojení rádiové sítě Pegas.

„Zásah složek IZS byl ukončen asi v 5:00 hodin a následně byl tunelový komplex Blanka opět zpřístupněn,“ dodal Daniel Fík.