ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Anna Vavríková, MAFRA

Muž z Vlašimi mohl koronavirem nakazit hasiče při požáru i silniční kontrolu

  • 24
Kriminalisté obvinili třiačtyřicetiletého muže z Vlašimi na Benešovsku z šíření nakažlivé nemoci. Přestože byl pozitivní na koronavirus, nezůstal v izolaci a pohyboval se bez ochrany dýchacích cest mezi ostatními. Ohrozil mimo jiné hasiče zasahující při požáru jeho domu a policisty, kteří ho zastavili při silniční kontrole. Hrozí mu až tři roky vězení, uvedla policejní mluvčí Barbora Schneeweissová.

Muž byl podle ní loni v listopadu u požáru svého rodinného domu, přestože měl být v izolaci na jiném místě. Mohl tak nakazit až 68 hasičů, šest policistů a dva zdravotníky, kteří na místě zasahovali a pomáhali. O několik dní později řídil osobní auto se dvěma dalšími cestujícími. Policistům, kteří ho zastavili, neřekl, že byl pozitivně testován, a při jednání s nimi neměl zakrytý nos a ústa.

„Muž tak vystavil své dva spolucestující nebezpečí nákazy vysoce infekční nemocí covid-19. i policisty při kontrole, ale i 76 pracovníků složek integrovaného záchranného systému, kteří mu přijeli pomoci při mimořádné události a zasahovali při požáru jeho domu,“ dodala Schneeweissová.

,