Druhá největší mince na světě

Druhá největší mince na světě | foto: Ota Bartovský, MAFRA

Centrální banka prodloužila výstavu ke sto letům česko-slovenské koruny

  • 5
Česká národní banka prodloužila výstavu ke stému výročí česko-slovenské koruny o dva týdny do 12. května. V Císařské konírně na Pražském hradě je k vidění mimo jiné druhá největší zlatá mince na světě v nominální hodnotě 100 milionů korun.

Mince, kterou nechala banka vyrobit jako symbol oslav vzniku československé koruny, váží 130 kilogramů, má průměr 535 milimetrů a sílu 48 milimetrů.

Návštěvníci výstavy mohou také zhlédnout repliky panovnických korun zemí bývalého Rakouska-Uherska - svatováclavskou korunu českých zemí, rakouskou korunu a uherskou svatoštěpánskou korunu. K vidění jsou různé zlaté slitky a medaile.

Výstava, kterou ČNB pořádá ve spolupráci s Kanceláří prezidenta republiky a Správou pražského hradu, představuje i řadu platidel, kterými se na území Československa a později České republiky platilo. K vidění jsou rovněž originální návrhy bankovek od Alfonse Muchy nebo Maxe Švabinského.

KVÍZ: Co víte o české měně

Vystavované předměty z majetku České národní banky může veřejnost v takovém rozsahu vidět vůbec poprvé. Expozice v Císařské konírně je otevřena denně od 10 do 18 hodin, základní vstupné pro dospělého je 100 korun.