Bývalou poštu u Masaryčky nahradí moderní budova, bude napojená na nádraží

  • 5
Bývalou poštu v Hybernské ulici, v těsné blízkosti Masarykova nádraží, nahradí nová budova. Společnost Penta Real Estate loni vypsala architektonickou soutěž, ve které na prvním místě skončily společně návrh studia OV Architekti a koncept architekta Jakuba Klašky. V objektu vzniknou obchodní, kancelářské nebo coworkingové prostory.

„Porota doporučila k realizaci návrh od Jakuba Klašky, který byl řadu let součástí týmu Zaha Hadid Architects, podílel se na budově Masaryčky a toto území důvěrně zná. V současnosti již pracuje v rámci vlastního ateliéru, ale je zřejmé, že vítězný návrh velmi dobře navazuje na existující okolní zástavbu,“ uvedl Pavel Streblov, obchodní ředitel Penta Real Estate.

Návrh podle něj zaujal svým designovým ztvárněním, prací s detailem nebo propojením historických a nových prvků.

„Klíčové původní části, jako jsou klenuté oblouky v přízemí, hrají stěžejní roli v organizaci budovy a jsou nyní také odhaleny do veřejného prostoru prostřednictvím průhledné fasády parteru,“ popsal svůj návrh architekt Jakub Klaška ze studia Klaska Ltd.

Je to unikátní krok do budoucnosti dopravy, řekl ministr k opravě Masaryčky

Podle Penty nové stavení pozvedne kvalitu veřejných prostranství a naváže na rekonstrukci Masarykova nádraží. V budově mají vzniknout obchodní prostory v parteru. Ve vyšších patrech se pak vytvoří kanceláře nebo coworkingové prostory.

Budova se má postavit na ploše přibližně 7 300 m2 a bude propojená s okolím pomocí vstupu na platformu nad nástupišti.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

Na začátku ledna byla zahájena přestavba Masarykova nádraží, ta má navýšit kapacitu a také ho lépe propojit s okolím. Po rekonstrukci bude nejstarší pražské nádraží bezbariérové a nové zastřešení propojí Florenc s Hybernskou ulicí a hlavním nádražím. Vznikne rovněž nový vestibul a dvě nové koleje.

Rekonstrukce nádraží by měla být hotová v první polovině roku 2027, práce vyjdou na 3,4 miliardy korun.

Loni na podzim dokončila Penta práce u Masarykova nádraží na dvou budovách se zlatými fasádami, kde jsou kanceláře, obchody a restaurace (30. 10. 2023):

30. října 2023